Mujović i Marsel / - MUJOVIĆ i MARSEL
01/12/2023 u 13:10 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Mujović sa Marsel o budućnosti Željezare i interesovanju italijanskih kompanija

Crnu Goru očekuje ozbiljan posao i puno aktivnosti u ovoj oblasti, značajna su nam iskustva koja Italija kao članica EU ima, a potrebni su nam kredibilni partneri u procesima pred nama - istakao je ministar Mujović

Tradicionalno dobri istorijiski i prijateljski odnosi dvije države,najbolja su baza za dalje jačanje i konkretizovanje saradnje, naročito u oblasti energetike i rudarstva, zajednički je zaključak nakon susreta ministra energetike i rudarstva Saše Mujovića i Andreiane Marsele, ambasadorke Republike Italije u Crnoj Gori.

- Uspješna realizacija projekta povezivanja elektroenergetskih sistema dvije države podmorskim kablom i značaj koji nastavak razvoja ovog projekta ima za Crnu Goru,jedna je od tema koje su bile u fokusu razgovora resornog ministra i rezidentne ambasadorke Italije u Crnoj Gori - dodaje se u saopštenju.

Ministar Mujović posebno je naglasio značaj projekta za energetski sistem naše države i iskoristio priliku da informiše ambasadorku da je izgradnja druge žile podmorskog kabla stavljena na sami vrh liste prioritetnih infrastrukturnih projekata u Crnoj Gori i da će radno tijelo za praćenje realizacije projekta imati zadatak da ubrza dinamiku pripremnih aktivnosti i redovno ažurira status realizacije projekta.

Kako se navodi, zelena tranzicija i nove tehnologije u industrijskoj proizvodnji takođe su bili predmet razgovora i u tom smislu dogovorene su zajedničke aktivnosti ambasade Italije  i institucija Crne Gore na snažnijem promovisanju potencijala i kapaciteta Crne Gore, kako bi italijanska privredna zajednica imala prilike da pronađe model za saradnju i povećanje direktnih investicija.

U tom dijelu posebno je bilo riječi o Željezari Nikšić, o ranijem interesovanju italijanskih kompanija za ovo preduzeće i mogućnostima pokretanja proizvodnje „zelenog čelika“.

- Crnu Goru očekuje ozbiljan  posao i puno aktivnosti u ovoj oblasti, značajna su nam iskustva koja Italija kao članica EU ima, a potrebni su nam kredibilni partneri u  procesima pred nama -  istakao je ministar Mujović.

Ambasadorka Republike Italije je izrazila zadovoljstvo odlučnošću nove Vlade Crne Gore, kao i novoformiranog ministarstva energetike i rudarstva da projekte iz ovih oblasti stavi visoko na agendi svog rada.

Kako je naglasila svoj angažman u periodu koji slijedi iskoristiće da snažnije poveže kompanije i privredne zajednice dvije države i na taj način omogući bolju i direktniju komunikaciju i unaprijedi saradnju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
01. jun 2024 17:24