/ POSJETILI žELJEZARU
14/06/2024 u 13:06 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Mujović: Situacija u „EPCG - Željezara Nikšić“ komplikovana, opterećuje Elektroprivredu

Ministar rudarstva i energetike Saša Mujović istakao je da je situacija u „EPCG - Željezara Nikšić“ komplikovana i da opterećuje Elektroprivredu kao najbolju državnu kompaniju, zbog čega se ušlo u postupak pronalaženja adekvatnog poslovnog partnera.

U tom pravcu raspisana su dva međunarodna javna poziva za davanje u zakup kapaciteta Željezare i Kovačnice, koja su neuspješno okončana, zbog čega se kroz pregovarački postupak pokušao obezbijediti adekvatan partner. Ugovor koji je predmet posjete delegacije Komisije za praćenje i kontrolu postupka privatizacije je ujedno i ponuda kompanije “8B Capital”.

- Naveo je da je ponuda ove kompanije predmet detaljne analize Ministarstva energetike i rudarstva, kao i drugih nadležnih institucija, koja će opredijeliti konačan stav o ovoj ponudi. rSaša Mujović istakao je da su interesovanje za Željezaru iskazale i kompanije Duferco i Endeq, čije ponude će takođe biti predmet analize, kako bi se donio konačan stav. Ministar energetike i rudarstva je zaključio da Ministarstvo na čijem je čelu, kao i Elektroprivreda Crne Gore, predano rade na pronalasku najboljeg partnera, kako bi se konačno našlo dugoročno i najbolje rješenje za Željezaru- navodi se u saopštenju.

Predsjednik Komisije za praćenje i kontrolu privatizacije Uglješa Urošević na početku sastanka je istakao da, kao skupštinsko radno tijelo, imaju pravo i obavezu da prate postupak izdavanja u zakup proizvodnih kapaciteta u pogonima Čeličana i Kovačnica.  

Vujović: Kolektivni mora ostati ili će radnici imati svoj odgovor

U vezi sa tim ga je zanimalo dokle je stigao proces izdavanja i šta se može očekivati kao krajnji rezultat istog, ko je izabran kao ponuđač, koja su rješenja i šta je perspektiva Željezare, odnosno proizvodnih kapaciteta Čeličane i Kovačnice.

- Predsjednik Odbora direktora „EPCG - Željezara Nikšić” DOO Svetozar Golubović je istakao da je posjeta članova Komisije veoma značajna za Željezaru koja ima dosta objektivnih problema, ali da se nada da će u nekom narednom periodu ista sticati odgovarajući prihod, kako ne bi zavisili od matične kompanije i resornog ministarstva- navodi se u saopštenju.

Mišljenja je da je dobro što je Elektroprivreda donijela odluku da kupi Željezaru, jer je ona bogatstvo Nikšića i Crne Gore i da je velikom broju zaposlenih riješeno pitanje.

Izvršna direktorica „EPCG - Željezara Nikšić“ DOO Nevenka Janković je upoznala prisutne sa trenutnom situacijom u Željezari, ističući da je bez ulaska pravog zakupca trenutno stanje neodrživo.

- Smatra da je kompanija “8B Capital S. A.” ozbiljan ponuđač koji je zainteresovan i za kupovinu Željezare. Istakla je da svako postrojenje u Željezari usled neupotrebe u dužem vremenskom periodu ima za posledicu teško pokretanje i da investitor mora da uloži velika sredstva u prvoj godini zakupa. Nacrtom ugovora je predviđeno da će zakupac sukcesivno primiti u prvih šest mjeseci 150 radnika, za koje će plaćati bruto zarade, zatim će dati garancije i zakupninu od 31.000 eura. Uložiće šest miliona u revitalizaciju postojeće opreme, a 10-12 miliona ulaganja u repromaterijal i sirovine da bi mogao da započne proizvodnju. Ukoliko investitor odluči da izađe iz Željezare, moraće da proizvede 1.500 tona na mjesečnom nivou u roku od 6 mjeseci i da najavi raskid ugovora, a da ima pravo i na povraćaj novca za uložena sredstva- navodi se u saopštenju.

Pomoćnik izvršnog direktora za finansije „Elektroprivreda Crne Gore“ AD Nikšić Miro Vračar je istakao da je dobra odluka Odbora direktora Elektroprivrede Crne Gore AD Nikšić da usvoji predlog ponude kompanije „8B Capital S. A.“ koja je data u formi Nacrta ugovora o zakupu proizvodnih kapaciteta „EPCG - Željezara Nikšić“.

- Švajcarski investitor je dao korektnu ponudu, ali da treba podsjetiti i na situaciju u kojoj se nalazi Elektroprivreda kao majka kompanija, kao i stav Agencije za zaštitu konkurencije kada je u pitanju kontrola državne pomoći. Pojasnio je da se učešće partnera „8B Capital S. A.” može razvijati u dvije faze. Prva faza je zakup proizvodnih kapaciteta, a druga predstavlja investiciono ulaganje. Prva faza podrazumijeva da zakupac mora obezbijediti 31.000 eura na mjesečnom nivou, bruto zarade za 150 radnika koje treba da preuzme u prvih šest mjeseci i potrošnju električne energije. Investitor mora obezbijediti garancije ili avansne uplate koje predstavljaju sredstvo objezbjeđenja, a iznose od 500.000 do 600.000 eura- ističe se saopštenjem.

Zakupac u roku od prvih godinu dana mora investirati u održavanje i remont opreme u iznosu od pet do sedam miliona eura, a glavni pokazatelj ulaganja biće kontinuitet u proizvodnji. Investitor ima obavezu da proizvodi 1.500 tona čelika u kontinuitetu u prvih šest mjeseci i da, ukoliko izrazi želju da raskine Ugovor, plaća sve dogovorene obaveze Elektroprivredi u naredna tri mjeseca od dana raskida Ugovora.

- Investitor, takođe, ima pravo na ulaganje, a procjenu ulaganja investitora će vršiti renomirana revizorska institucija koju će birati predstavnici kompanija Elektroprivrede Crne Gore AD Nikšić (EPCG) i „EPCG - Željezara Nikšić“ DOO u saradnji sa Ministarstvom. Investitor bi trebao u određenom periodu od pet godina u kontinuitetu da ulaže u proizvodnju i ukoliko bude investirao planiranih 25 miliona eura, na osnovu Biznis plana, stiče pravo vlasništva nad zgradama, objektima i opremom Željezare. U vlasništvu Elektroprivrede ostaje zemljište van i unutar Željezare, kao i energetski potencijal. Naglasio je da je Nacrt ugovora konceptualnog karaktera- navedeno je saopštenjem.

Anđela Vojinović, članica Komisije, istakla je da su radnici Željezare bili bogatstvo kompanije i da im je potrebna posebna pažnja, jer je potpuno razumljivo ukoliko je motivacija za rad niža usled dugotrajnih neuspjelih privatizacija. 

Predsjednik Komisije doc. dr Uglješa Urošević je pitao ministra Mujovića i menadžment Elektroprivrede i Željezare da li je ova ponuda prihvatljiva, da li je li dobra za Nikšić i Državu, kako bi na osnovu tih odgovora mogli da zauzmu stav.

 - Mujović je pojasnio je da je riječ o nacrtu ugovora i da je neophodno da se Nacrt ugovora o zakupu, da bi bio prihvatljiv, izmijeni kako bi se otklonile sporne odredbe i zakonska ograničenja. Upoznao je prisutne da 20. juna dolazi delegacija Duferca i da će razgovarati sa njima o njihovoj ponudi. Ako ne budu zadovoljni ni sa jednom ni sa drugom ponudom mogu da pozovu treću kompaniju, sa kojom bi pokušali da nađu kompromis- navodi se u saopštenju.

Vesna Brajović, v.d. sekretarke Ministarstva energetike i rudarstva, naglasila je da je i pored mišljenja Ministarstva neophodno sačekati stavove i mišljenja Zaštitnika imovinsko-pravnih interesa Crne Gore i ministarstva nadležnog za državnu imovinu u vezi sa Nacrtom ugovora o zakupu.

Miro Vračar, pomoćnik izvršnog direktora za finansije „Elektroprivreda Crne Gore“ je naglasio da predstavnici Elektroprivrede i Željezare neće potpisati ništa što neće biti u skladu sa zakonima i što bi bilo na štetu Države.

Predsjednik Komisije je iskazao stav da daje punu podršku ministru Mujoviću i njegovom ministarstvu u cilju pronalaženja najboljeg rješenja za Željezaru, kako bi ista dobila kredibilnog investitora, i da je prošlo vrijeme kada su donošene sumnjive odluke u vezi sa Željezarom.

Predsjednik Komisije je zaključio da će Komisija za praćenje i kontrolu postupka privatizacije i dalje pratiti transparentnost ovog postupka, da će organizovati sjednicu Komisije na kojoj će biti prezentovani detalji posjete, kao i sjednicu o nastavku praćenja izdavanja u zakup proizvodnih kapaciteta u pogonima Čeličana i Kovačnica, a da će, ako bude potrebno, o ovom pitanju inicirati raspravu i u Plenumu.

Delegacija Komisije je završila radnu posjetu obilaskom pogona Čeličane i Kovačnice, koji čine dio kompanije „EPCG-Željezara Nikšić“.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
14. jul 2024 04:57