Mujović u posjeti Nikšiću / - FOTO: RTNK
09/01/2024 u 15:58 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Mujović: Situacija u Solar gradnji nije dobra, preduzeće ima dugove od oko dva miliona

Mujović je za EPCG Željezaru kazao da je ova godina veoma važna za tu fabriku. Rekao je da je zadovoljan sa onim što je čuo od predstavnika kompanije Duferco koji su danas obišli nikšićku fabriku

Ministar energetike i rudarstva Saša Mujović rekao je danas da je situacija u Solar gradnji komplikovana. Mujović je danas posjetio tu firmu, ali i Željezaru.

- Često naglašavam da su Nikšić i Pljevlja dva najznačajnija energetska centra u Crnoj Gori. Planiram, i mi kao Vlada Crne Gore, da i posvetimo posebnu pažnju. To su gradovi sa velikim potencijalom ali i gradovi sa velikim i nagomilanim problemima, a da bi riješili te probleme, a ne možete ih riješiti tako šo ćete to pokušati iz kabineta u Podgorici, nego jednostavno morate doći na lice mjesta i upoznati se kako ovaj grad i kako privredni subjekti u ovom gradu žive i sa kojim se problemima suočavaju - rekao je Mujović.

Za Solar gradnju rekao je da smo svi svjedoci da je to preduzeće koje zaokupira pažnju javnosti u poslednje vrijeme, da je to preduzeće apostrofirano kao veliki gubitaš, kao preduzeće koje nije profitabilno.

- Dešavale su su neke, kako bih rekao, kompromitujuće stvari, čini mi se i za EPCG i za Solar gradnju, tako da sam želio da iz prve ruke, na licu mjesta saznam od aktuelne izvršne direktorice Valerije Saveljić, da vidimo o čemu se radi, kakva je perspektiva tog preduzeća, da li je to preduzeće na pravom putu, jednostavno ima li spasa i izlaza za Solar gradnju. Situacija u Solar gradnji nije dobra, dugovi su poprilično veliki, preduzeće ima dugove od oko 2 miliona - rekao je Mujović, prenosi RTNK.

Istakao je da je razgovarao sa direktoricom Valerijom Saveljić koja mu je predočila da je takvu situaciju zatekla u preduzeću kada je stupila na funkciju. Saveljić je, rekao je Mujović, za takvu situaciju okrivila rukovodstvo EPCG. Najavila je, istakao je ministar, između ostalog i sistematizaciju radnih mjesta, kao i smanjenje broja radnika za oko 30 odsto.

- Prema njenim riječima spremna je da se uhvati u koštac sa tim problemima. Na pragu je nova sistematizacija ranih mjesta prema kojoj bi u prvom redu broj zaposlenih u Solar gradnji trebao da bude swmanjen za oko 30 procenata. Smanjenjem broja zaposlenih za oko 30 procenata znači i manje naravno troškove na godišnjem nivou i jedan jednostavniji način da firma može opstati i preživjeti. Tokom naredne godine planira se realizacija projekta 5000+ koji bi trebao da firmi obezbijedi nesmetano funkcionisanje i podmirenje svih troškova i konačno peglanje tog negativnog finansijskog salda. Ali da bude potpuno otvoren, što sam direktorici i apostrofirao, ne mogu biti zadovoljan i ne mogu reći da je spas za Solar gradnju ako se isključivo bazira na projektu 5000+ ma kako taj projekat bio dobar i uspješan. Prije svega to je prjekat koji su osmislili, pripremili zaq realizaciju neki drugi ljudi i najmanje što očekujem od izvršnog direktora jete vizija razvoja, odnosno šta bi to bio dopunski element, odnosno na koji način bi dopunski se mogla angažovati Solar gradnja. Ako se isključivo bazirao na aktuelni projekat 5000+ i on će se jednog dana završii, a šta ćemo onda poslije tog projekta. Dakle, da li se opet osloniti na EPCG? Nisam pristalica toga… - istakao je Mujović.

Istakao je da je Saveljić kazao da treba firmu organizovati na način da stvara neke dodatne vrijednosti.

- Nije mi važno da li pripada ovoj ili onoj partiji, nije mi važno da li ekonomista ili elektro inženjer,bilo koje struke da je. Samo me interesuje vizija razvoja… Hoću viziju, hoću ideju, hoću profitabilnu kompaniju, ako se ta profitabilnost ne može postići, ako ne znamo da vidimo više od sjutrašnjeg dana ili od naredne godine, onda ili menadžment nije dobar ili sam koncept preduzeća nije dobar i ajmo da taj koncept ugasimo, da ne crpimo energiju ni EPCG, ni radnika ni svih nas, ni građana Crne Gore - kategoričan je bio Mujović.

Mujović je za EPCG Željezaru kazao da je ova godina veoma važna za tu fabriku. Rekao je da je zadovoljan sa onim što je čuo od predstavnika kompanije Duferco koji su danas obišli nikšićku fabriku.

- Oni su danas sumirali stanje, vidjeli su gdje je danas Željezara koja je, kako su poručili, na dobrom glasu. Razmotriće najbolje mogućnosti i poslaće nam u vidu razumijevanja o saradnji… - kazao je između ostalog Mujović.

Predsjednik Odbora direktora EPCG Milutin Đukanović je rekao da je dug Solar gradnje od 2 miliona u suštini pozajmica koju im je EPCG dala.

Problemi u poslovanju te firme, kazao je on, prouzrokovani su zbog „sistema javnih nabavki“.

- Tu smo zatajili, preuzimam dio odgovornosti i na sebe - kazao je Đukanović.

U EPCG su, rekao je Đukanović, iznenađeni interesovanjem investitora za Željezaru.

- Investitori mogu da daju i pismo namjera, da vidimo kako oni vide budućnost Željezare - kazao je Đukanović.

Predsjednik Sindikata Željezare Ivan Vujović čestitao je radnicima te fabrike početak primjene Kolektivnog ugovora. Zadovoljni su, rekao je on, brojem zainteresovanih za pokretanje proizvodnje.

Rekao je da radnicima Željezare, iako je obećano i novac obezbijeđen, zimnica još nije isplaćena.

Izvršna direktorica EPCG Željezare Nevenka Janković je istakla da se na konkurs prijavila sa svom traženom dokumentacijom, te da je postupak izbora bio transparentan.

- Jedina sam od svih kandidata dostavila plan razvoja Željezare u naredne četiri godine - rekla je između ostalog Janković.

Željezara će, istakla je ona, za prošlu godinu imati negativan finansijski izvještaj, čak i neočekivan.

Nakon novogodišnjih praznika, rekla je Janković, jedan od dobavljača je firmi blokirao račun.

- Osnovni poslovni koncept će biti da svaka poslovna cjelina generiše prihod koji će biti dovoljan za njenu samoodrživost - poručila je Janković.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 14:17