Ustav Crne Gore / - SRDJAN_BOLJEVIC
02/03/2023 u 10:03 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Muke sa zamrzavanjem imovine ruskih državljana

-Oduzimanje zamrznute privatne imovine nije u skladu s ustavom i važećim pravnim poretkom te krši međunarodne obaveze Švajcarske - saopštilo je švajcarsko ministarstvo pravosuđa

Zamrzavanje imovine ruskim državljanima odomaćilo se u gotovo svim evropskim državama, koje su, ishitreno donijele odluku i sprovele je u djelo. To su pravdali činjenicom kako će se zamrznuto bogatstvo staviti u u funkciju obnove ratom zahvaćene Ukrajine. Međutim, zamrzavanje imovine nije isto što i zamrzavanje računa u bankama, te stoga sve više država uviđa ovu grešku. Najsvježiji primjer predstavlja Švajcarska, gdje je tamošnja Vlada jasno saopštila da je protivustavno zamrzavati imovinu, te da bi takva odluka vodila podrivanju njihovog pravnog poretka.

„Konfiskacija ruske privatne imovine potkopala bi švajcarski ustav i aktualni pravni poredak“, objavila je u prošlu srijedu švajcarska vlada, pozivajući se na informacije radne grupe.

Švajcarska je zamrznula finansijska sredstva u vrijednosti od 7,5 milijarda švajcarskih franaka (oko 8,13 milijari dolara) u skladu sa sankcijama donesenim protiv Rusije, želeći na taj način kazniti Moskvu za invaziju na Ukrajinu.

"Potpora Ukrajini će se nastaviti, nezavisno o raspravama o zamrznutoj imovini", izvijestila je u srijedu švajcarska vlada, piše portal Slobodna dalmacija.

Bern je želio utvrditi što se može napraviti s imovinom nakon zahtjeva da se tim novcem finansira odšteta Ukrajini.

Radno tijelo osnovano da bi se raspravilo upravo o tom problemu objavilo je da švajcarski zakon ne dopušta izvlaštenje privatne imovine zakonitog porijekla bez odgovarajuće naknade.

"Oduzimanje zamrznute privatne imovine nije u skladu s ustavom i važećim pravnim poretkom te krši međunarodne obaveze Švajcarske", saopštilo je švajcarsko ministarstvo pravosuđa.

Protiv zapljene su i švajcarske banke.

"Danas nema nikakva zakonskog temelja za oduzimanje sredstava“, izvijestilo je prošli mjesec Udruženje švajcarskih bankara.

U identičnoj situaciji nalazi se i Crna Gora, koja je zamrznula imovinu više desetina ruskih državljana i to bez odluke suda.

Ustav Crne Gore garantuje privatnu imovinu i strancima, a ona može biti zamrznuta ili eventualno oduzeta samo ako je sud dokazao da je stečena od kriminala. Zbog toga su poslanici Demokratskog fronta kao i vlasnik i glavni urednik portal Biznis.me Predrag Zečević podnijeli dvije odvojene inicijative za ocjenu ustavnosti zakona na osnovu kojih su uvedene sankcije.

O tome Ustavni sud uskoro treba da se izjasni.

U crnogorskoj javnosti nedavno su se čule informacije da se slične tužbe spremaju i protiv Crne Gore, a advokati ističu da nije isključeno da će naša država morati da plati odštetu zbog neustavnog zamrzavanja imovine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 06:07