/ - фото илустрација: Ж.Б.
07/02/2022 u 14:20 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

На Аеродрому задовољни резултатом прошле сезоне

Број авиона, који су тиватски аеродром користили као своју крајњу дестинацију, је доста већи у односу на упоредни период и износи око 70 одсто

На аеродрому Тиват су задовољни постигнутим резултатима прошле године, при чему је остварен промет од 671,33 хиљаде путника што је на нивоу од 49 одсто у односу на 2019, саопштио је директор Владимир Прашчевић.

Он је казао да је у том периоду обављено 4,9 хиљада ротација авиона, преноси Радио Тиват.

Број авиона, који су тиватски аеродром користили као своју крајњу дестинацију, је доста већи у односу на упоредни период и износи око 70 одсто. То је остварено захваљујући значајном порасту авиона генералне авијације који је био око 45 одсто већи у односу на 2019. годину.

- Најбољи мјесеци су традиционално, у шпицу сезоне били јул и август, који су у поређењу са истим мјесецима 2019. били на нивоу од 67 одсто. С обзиром на то да је сезона почела тек негдје у мају, година је била веома успјешна, па је самим тим и остварени резултат још више добио на значају- рекао је Прашчевић.

На Аеродрому су задовољни и почетком ове године. Из Тивта се свакодневно реализују летови за Београд, које обављају компаније Аир Србија и Аир Монтенегро, а црногорски авиопревозник реализује и лет из Тивта за Истанбул.

Што се тиче пројекција за наредну сезону, Прашчевић је казао да је велико интересовање компанија да лете за Тиват. Иако су то још прелиминарне најаве, очекују доста добру и ову годину.

- Већина компанија чији су авиони претходних година летјели у Тиват су такође заинтересоване с тим што су неке додале и нове дестинације у својој мрежи или су појачале мреже на постојећим дестинацијама. Такође, имамо заинтересованих компанија и са нових тржишта. Нека су већ потврђена, а нека су још на нивоу захтјева и идеја да би могла да се оствари одређена сарадањ-, рекао је Прашчевић.

Он је навео да су најаве за сада доста добре, има доста упита, али и даље зависи од ситуације са пандемијом. Прашчевић је казао да се нада да ће се ситуација регулисати до сезоне. Он је подсјетио на састанак у Општини са представницима Румуније.

- Тада се говорило о сарадњи и успостављању између више градова у Румунији са Аеродромом Тиват првенствено током љетње сезоне ради довођења туриста из Румуније. Тржиште те земље је доста велико и јако- казао је Прашчевић.

Он сматра да има доста простора да се оствари добра сарадња која би резултирала великим бројем туриста и са тог тржишта.

Прашчевић је навео да је прошлогодишњи добар резултат остварен без тржишта Русије. Међутим, авио компаније са тог тржишта су и ове године прослиједиле захтјеве летове у Тиват па се на Аеродрому надају да ће им летови бити дозвољени, чиме би се остварила и доста добра сезона.

Мањак путника са тог тржишта надомјештен је са гостима који су стизали из Украјине. То је, послије Србије, било најдоминатније тржиште које је било присутно на Аеродрому Тиват.

- Из Украјине су за Тиват летјели авиони пет авиокомпанија са пет дестинација што је велико учешће у укупном промету Аеродрома- навео је Прашћевић истакавши да се тако очекује и током овогодишње сезоне.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 08:25