/ - FOTO: Ž.B.
25/04/2023 u 10:42 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Na crnogorsko primorje stižu sezonci iz Nepala, Filipina, Madagaskara

Na pitanje koliko će ovog ljeta biti izdato dozvola za sezonski rad u Crnoj Gori, odgovor je realno očekivati krajem maja

Na pragu turističke sezone poslodavci na crnogorskom primorju angažuju radnike iz cijelog svijeta, iz država: Azije, Amerike, Afrike. Ekonomske migracije uslovile su da radnici iz manje razvijenih crnogorskih opština, kao i država regiona: Srbije, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije radije odlaze na rad u zemlje zapadne Evrope. Mnogi, pak, koji su evidentirani na Zavodu za zapošljavanje Crne Gore ne žele da rade sezonske poslove.

-Tako će ove godine u crnogorskim hotelima, restoranima…i drugim uslužnim djelatnostima raditi sezonci iz dalekog Nepala, Filipina, Kube, Madagaskara…- potvrđeno je Primorskom portalu od više hotelijera, preduzetnika.

-Fale mi konobari, kuvari, vozači, higijeničarke, …fale i spasioci na plažama. Potreban radnik/ca je najčešći oglas koji se može čuti, ili pročitati već s proljeća- kaže vlasnik restorana iz Bara Andrija Janković dodajući da u njegovom preduzeću imaju potražnju za više od 10 sezonaca.

Mala Crna Gora postaje veliko tržište za radnike koji hoće da rade tokom turističke sezone.

A kako radna snaga, na prijer iz dalekog azijskog Nepala, države između Indije i Kine, dolazi u Crnu Goru, odgovor od domaćih biznismena je „Preko beogradske agencije“.

Posredovanje je unosan posao jer agenciji, kako kaže sagovornica Primorskog portala, plaća 200 eura po sezoncu.

-Takođe, prijava oko 60 eura, pa takse. Prema ugovoru, sezoncima obezbjeđujemo smještaj i jedan obrok dnevno. Uz platu i poreze, jedna higijeničarka iz Nepala „košta“ oko 1.000 eura”-navodi sagovornica Primorskog portala dodajući da su poslodavcima „skuplji“ radnici stranci, ali nema drugog načina da se obezbjedi radna snaga. Plate higijeničarki u zavisnosti koliko dana u sedmici radi, je od 600 eura, i više.

Paradoks je – u Crnoj Gori sporo pada stopa nezaposlenosti, a drastično raste broj stranaca koji dolaze da rade sa različitih merdijana.

Na pitanje koliko će ovog ljeta biti izdato dozvola za sezonski rad u Crnoj Gori, odgovor je realno očekivati krajem maja.

Da posla ima u crnogorskoj turističko-ugostiteljskoj privredi potvrđuju najave, dolazaka sezonaca u grupama iz dalekih destinacija.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 16:30