На конкурс за извршног директора до сада стигле двије пријаве / IVAN PETROVIC-IPE
02/04/2022 u 10:00 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

На конкурс за првог човјека Ер Монтенегра стигле двије апликације: Пријаву послао бивши директор Кроација ерлајнза

Конкурс истиче у понедјељак, а до сада су се за позицију директора пријавили бивши извршни директор Кроација ерлајнза Крешимир Кучко и генерални секретар Института сертификованих рачуновођа Игор Павићевић

На конкурс за извршног директора Ер Монтенегра до сада су стигле двије пријаве, потврдило је "Дану" више извора блиских националној авио-компанији. Пријаве су, према нашим информацијама, поднијели бивши извршни директор Кроација ерлајнза Крешимир Кучко и генерални секретар Института сертификованих рачуновођа Игор Павићевић, који је прије тога прошао све секторе у Монтенегро ерлајнзу. Конкурс за извршног директора се завршава у понедјељак. Одбор директора Ер Монтенегра је расписао конкурс након што је са Предрагом Тодоровићем споразумно раскинуо уговор.

image

Крешимир Кучко

CROPIX-BRUNO KONJEVIC/CROPIX

Према поузданим информацијама, Ер Монтенегро пријаве шаље Министарству капиталних инвестиција (МКИ), које треба да донесе одлуку о новом извршном директору, иако га формално бира и са њиме потписује уговор одбор директора. То је недавно и најавио државни секретар МКИ Зоран Радуновић, који је казао да се јавност "не треба изненадити ако за директора доведе странца и то да није Црногорац".

Према изворима блиским Ер Монтенегру, Кучко је најозбиљнији кандидат за директора Ер Монтенегра. Он има 30 година радног искуства у авиjациjи, и то на наjвишим позициjама и годинама важи за jедног од наjвећих стручњака у авио-индустриjи у региону. Поред Шваjцарске, Кучко jе годинама био регионални директор Хрватске авио-компаниjе за Холандиjу и Белгиjу и са ових тржиста су долазили броjни туристи у Хрватску.

Именовали в.д. до избора новог директора

Према незваничним информацијама, очекује се још пријава за извршног директора. Према неким информацијама, очекује се пријава пилота Давора Мишељића из Београда који је био радно ангажован у Ер Србији у вријеме када је компанија наслиједила ЈАТ.

Одбор директора је у четвртак именовао Драгану Франтов Николић за в.д. извршног директора до именовања новог извршног директора.

Након успjеха у западноj Европи, Кучку jе од стране Владе Хрватске понуђена позициjа првог човjека Кроација ерлајнза и у свом петогодишњем мандату завршена jе успjешна реконструкциjа ове авиокомпаниjе под строгим правилима и надзором Европске комисиjе. Изазовни посао jе завршен и компаниjа jе, уз профитабилно пословање кроз свих пет година, по окончању мандата Крешимира Кучка изашла са 13 авиона и приходима већим од 270 милиона долара и постала пуноправни члан Стар Алијанса. Након Хрватске Кучко jе био извршни директор и бахреинске националне авиокомпаниjе Gulf air, све до лани када jе директорску позициjу замиjенио са савjетничком. За вриjеме мандата у Бахреину извршена jе успjешна реконструкцjа компаниjе уз сложени поступак замjене флоте, увођење новог реда летјења и комплетног новог визуалног идентитета компаниjе. Говори течно три страна jезика и у кариjери jе покривао сва значаjна мjеста у организациjама коjе су релевантне за развоj авио-индустриjе (ИАТА, АЕА, АМАДЕУС).

image

Игор Павићевић

-PRIVATNA ARHIVA

Павићевић је дипломирани економиста из Подгорице, коjи jе прошао све секторе у Монтенегро ерлајнзу, коjи jе напустио прошле децениjе када jе постао генерални секретар Инситута сертификованих рачуновођа Црне Горе. У националноj авиокомпаниjи Црне Горе прошао jе све секторе од приправничког преко комерциjале, земаљске оперативе, финансиjа и плана и анализе и више од 15 година искуства jе имао када jе одлучио да авиjациjу замиjени ревизиjом. Учествовао jе у изради броjних студиjа о рентабилности компаниjе, говори енглески jезик и има лиценце овлашћеног ревизора. Учествовао jе у делегациjама Црне Горе у преговорима са регулативом Европске Униjе, спровео многе институционалне реформе у рачуноводственим стандардима и био награђиван за исте проjекте.

Конкурс истиче у понедјељак, након чега ће се одржати интервјуи са кандидатима а након тога и преговори око услова.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 13:59