Радиће се и недјељом / - SRDJA BOLJEVIC
30/05/2022 u 08:14 h
Mili PrelevićMili Prelević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

На прагу договора: Трговине ће радити и недјељом, радници добијају слободан дан и дуплу дневницу?

Обавеза послодавца уколико дође до договра у вези радне недјеље била би да исплати 100% увећану дневницу за радну недељу и да радник који ради недељу не ради понедељак. На тај начин би радник могао да заради више од 100 до 150 е мјесечно, а да има сва гарантована права

Савез синдиката, Унија слободних синдиката и Унија послодаваца Црне Горе, који са Вкладом чине социјални савјет, на прагу су договора око рада трговина недјељом, сазнаје портал "Дана" из поузданих извора,

Министарство економског развоја и туризма настоји да дође до договора између радника и послодаваца, што би био историјски корак напријед за унапређење права радника са којим би се сагласила и Унија послодаваца Црне Горе.

Усвајањем захтјева Савеза синдиката било би омогућено и да се потпише Општи колективни уговор који гарантује права радника.

- Иако су претходних дана појавиле бројне дезинформације у вези са враћањем на стари систем рада у трговинама, али је јасно да смо на прагу договора Уније слободних синдиката, Савеза синдиката Црне Горе и Уније послодаваца Црне Горе, који са Владом, чине социјални савјет - каже саговорник поратла "Дана" који је дио преговарачког процеса, а који је желио да остане анониман.

Обавеза послодавца уколико дође до договра у вези радне недјеље била би да исплати 100% увећану дневницу за радну недељу и да радник који ради недељу не ради понедељак. На тај начин би радник могао да заради више од 100 до 150 е мјесечно, а да има сва гарантована права, у сарадњи са Управом за инспекцијске послове која би отворила посебну линију за пријаву неправилности и пооштрила казне за непоштовање договорених права за радника,

Иначе, Министарство економског развоја и туризма саопштило је да да вијести о враћању на стари систем рада у трговинама, односно радну недељу нису истините.

Они су казали да се договор о нерадној недељи може постићи једино дијалогом и договором свих социјалних партнера у Социјалном савјету.

"МЕРТ у сарадњи са представницима послодаваца и оба репрезентативна синдиката води интензивне разговоре како би се пронашао модел којим ће се унаприједити права радника и омогућити им загарантовано право на достојанствени рад, уз јасне механизме инспекцијске контроле који ће гарантовати да се све договорено на Социјалном савјету мора строго поштовати", наводи се у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 16:07