/ - фото: ЈПНПЦГ
31/12/2021 u 11:05 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Национални паркови: Предузеће стабилизовано, плате радницима осигуране

Националне паркове дефинитивно очекују бољи дани, казао је предсједник УО Небојша Поповић

Након што је дјеловањем претходне управе дошло у незавидну ситуацију, Јавно предузеће за националне паркове Црне Горе(ЈПНПЦГ), сада је стабилизовано и са оптимизмом може да чека наредну годину и неопходне промјене које су потребне предузећу, констатовано је на 4. по реду сједници Управног одбора ЈПНПЦГ.

- Претходних дана предсједник УО Небојша Поповић и директор Александар Булатовић у свакодневној комуникацији са ресорним Министарством за екологију, просторно планирање и урбанизам, Агенцијом за заштиту конкуренције, као и Управом прихода и царина, успјели су да, због неплаћања пореза и доприноса на зараде, изведу Националне паркове из блокаде, али и да ослободе средства из буџета у износу од 630 хиљада евра која су због негативног мишљења Агенције за заштиту конкуренције била блокирана- наводе у саопштењу.

Како наводе, ако се има у виду да је за 2022. годину предвиђено за миллион евра мање буџетских средстава за Националне паркове у односу на 2021, онда је ослобађање средстава у последњем тренутку било кључно за стабилан рад предузећа у наредној години, закључено је на УО.

- Националне паркове дефинитивно очекују бољи дани. Кључна стрвар је да смо у временском цајтноту од само неколико радних дана успјели да финансијски стабилизујемо предузеће. Запослени, што је најважније, сада могу да одахну. Више не морају да брину да ли ће примити плате, а постављени су и солидни финансијски темељи за читаву наредну годину. Сада нам још преостаје да са Управом прихода договоримо репрограм пореског дуга, како би се током 2022. године неоптерећено посветили промјенама које је неопходно спровести у пословању предузећа- казао је предсједник УО Небојша Поповић. 

Поповић је додао да је једна од кључних ствари коју је неопходно спровести у оквиру припрема за предстојећу сезону квалитетна нова систематизација, а да би крајњи циљ у перспективи, уз сарадњу са Владом Црне Горе и ресорним министарством, требало да буде потпуна промјена тренутног бизнис модела по којем функционишу Национални паркови, односно корјенита трансформација овог Јавног предузећа и његовог постављања на сасвим нове модерне основе.

Новоименовани извршни директор Националних паркова Црне Горе, Александар Булатовић, казао је члановима УО, да је он на ту функцију ступио када је предузеће већ било у пословном ћорсокаку. И поред тога, казао је да ће уложити све напоре да се предузеће врати онамо гдје припада, истакавши да је било остало само неколико радних дана до краја године да се откоче заблокирана средства предвиђена буџетом за 2021. годину, уз ризик блокаде рачуна. 

- До последњег тренутка је било неизвјесно, али смо успјели да осигурамо стабилност. Сада је пред нама, а посебно предамном као извршним директором велики посао како би успјешно припремили следећу сезону и поставили предузеће на здраве основе. Оно на чему ћу посебно инсистирати јесте законитост у раду и да се обави ревизија цјелокупног пословања националних паркова- казао је Булатовић.

УО је на крају посебно апострофирао важност добре сарадње и комуникације са директором предузећа, посебно из разлога што су чланови УО за финансијске проблеме предузећа, неплаћање пореза и доприноса, и пријетњу блокаде рачуна сазнали у последњем тренутку.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 02:58