Ана Ђукановић / фото: Никола Савељић
30/06/2021 u 09:55 h
Vladimir OtaševićVladimir Otašević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Након десет година скинута ознака тајности са докумената Ане Ђукановић

У документацији коју је Влада објавила, а која се тиче уговорних односа Владе са закупцем хотела на Светом Стефану, може се видјети да је адвокат Ана Ђукановић, сестра актуелног предсједника државе, писала тадашњем предсједнику Владе Игору Лукшићу тражећи да се смањи закуп за хотеле на Светом Стефану. Након двадесетак дана Влада је усвојила предлог анекса којим је смањена кирија за 30 одсто

Влада Црне Горе, на челу са премијером Здравком Кривокапићем, након десет година скинула је ознаку тајности са документације у вези са закупом хотела Свети Стефан, Милочер и Краљичина плажа. У документацији која је објављена на сајту Владе може се видјети да је 6. новембра 2012. године адвокат Ана Ђукановић, сестра актуелног предсједника државе Мила Ђукановића, писала тадашњем предсједнику Владе Игору Лукшићу тражећи да се смањи закуп који сходно уговору плаћа компанија Адријатик пропертиз, у којој је предсједник одбора директора тада био бизнисмен Петрос Статис. Након њеног дописа, Влада је 29. новембра те године усвојила предлог анекса за три хотела и послала га Скупштини, која је анекс усвојила тек након три године, јер тадашња коалиција коју су чинили ДПС и СДП није имала већину у Скупштини која би подржала тај акт.

”Анексом за Свети Стефан и Милочер је продужен закуп за 12 година, до 2049. године и смањена кирија са 1,6 милиона на 1,1 милион еура

У допису Ане Ђукановић, која се представила као пуномоћник компаније Адријатик пропертиз, писало је да је пројекат у "изузетно критичној ситуацији" и да је потребно да се мирним путем ријеши проблем и прилагоди уговор о закупу, који је потписан 31. јануара 2007. године. Додала је да је на пројекат негативно утицала економска криза и да су изградњом цркве измијењени постојећи планови, што је утицало на смањење смјештајних капацитета и пратећих садржаја (апартмани, ресторани и слично)... Наведено је да је оперативни губитак компаније – закупца 14,3 милиона еура.

– С обзиром на све чињенице које су утицале и даље утичу на реализацију пројекта, представници друштва би вам били захвални уколико бисте размотрили могућност измјене уговора... – наводи у допису Ђукановић. Између осталог, тражила је продужење периода закупа за додатних 13 година, као и умањење трошкова закупа у висини од 30 одсто "у циљу покривања дијела претходно наведених губитака, као и прилагођавања економским стандардима узрокованим глобалном економском кризом". Ђукановић је за закупца тражила и још неколико измјена иницијалног уговора о закупу из 2007. године.

Скоро мјесец од дописа адвокатице њен брат Мило Ђукановић званично је постао 4. децембра 2012. године предсједник Владе Црне Горе и на тој позицији је замијенио Игора Лукшића. Предлог анекса уговора за Свети Стефан, Милочер и Краљичину плажу годинама је био у скупштинској процедури, јер у тадашњој владајућој коалицији није било већине за подршку анекса, јер је дио СДП-а био против. Касније је Ђукановићева влада добила подршку дијела тадашње Позитивне и анекс за Свети Стефан и Милочер је усвојен крајем јула 2015. године. Анекс за Краљичину плажу усвојен је пола године касније.

Анексом за Свети Стефан продужен је закуп за 12 година, до 2049. године и смањена кирија са 1,6 милиона на 1,1 милион еура. Анексом за Краљичину плажу закуп је продужен са 30 на 90 година година и омогућена је изградња кондо хотела, односно пола апартмана ће бити за продају, а пола за хотелску дјелатност.

"Дан" је јуче покушао да добије одговор од Ане Ђукановић колико јој је новца закупац Светог Стефана исплатио за адвокатске услуге, међутим, одговор на питања упућена мејлом није стигао до закључења овог новинског броја.

Закупац Светог Стефана је недавно саопштио да ће покренути арбитражу због кршења уговора за Краљичину плажу. То је казао након што су мјештани пробили ограду и пролаз до Милочерског парка. Црногорску јавност је о могућности арбитраже прво обавијестио Мило Ђукановић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 03:16