Порасла потражња за основним намирницама / LAZAR RUZIC
05/03/2022 u 12:41 h
Marko StojanovićMarko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Народ у паници, због страха од поскупљења купују велике количине брашна и уља

Велики трговински ланци које смо контактирали, потврђују да је примјетно да грађани купују ове намирнице у већим количинама, али поново апелују да нема разлога за страх, да ће их и у наредном периоду бити у довољним количинама, те да нема потребе за прављењем залиха

Други дан заредом, грађани купују велике количине основних намирница, брашна, уља, шећера, правдајући то могућим новим растом цијена. Грађани са којима смо разговарали кажу да то не раде због кризе изазване ратом у Украјини, већ истичу да цијене ових производа незаустављиво расту што представља велики ударац за њихове буџете.

”Мислим да нема разлога за страх да ће неких намирница нестати, али цијене су увелико порасле, а сви су изгледи да ће се раст наставити и у наредном периоду, казао је Вучинић

Новинари наше редакције, јуче су обишли више маркета великих трговинских ланаца, те се увјерили да грађани масовније, односно у великим количинама, купују брашно, уље и друге производе. Рафови су у маркетима често стајали полупопуњени. Примјетно је било да су јефтинија брашна "нестала", док је скупљих врста брашна било у рафовима.

Грађане које смо питали да ли последњих дана обављају веће куповине због страха да ће одређени производи просто нестати са рафова, наводе да је главни разлог веће куповине нови раст цијена, а никако ратна збивања на истоку Европе.

image

Грађани се плаше нових поскупљења

LAZAR RUZIC

Двије старије суграђанке, истакле су да нема потребе за дизањем панике, те да је наш народ преживио и теже кризе.

– Прошли смо ону велику инфлацију и преживјели је. Биће шта ће бити, цијене расту, примања су толика колика су, и куповаће се колико ко може. Хлеб ће се моћи увијек умијесити, за килограм брашна и литар уља увијек ће се наћи новца. Када смо запамтили период гдје смо примали хрпу новца, које када замијенимо вриједе три марке и преживјели, нема потребе за прављењем залиха. Сви би ми хтјели да имамо лагоднији живот, да нам ничег не недостаје, али то нам је што нам је. С обзиром на то да немамо робних резерви, увозимо и инфлацију – поручиле су суграђанке.

И суграђанин Миодраг Вучинић наводи да не прави залихе, да купује као и иначе, али да цијене константно расту.

– Мислим да нема разлога за страх да ће неких намирница нестати, али цијене су увелико порасле, а сви су изгледи да ће се раст наставити и у наредном периоду – казао је Вучинић.

Због нерационалности ограничили куповину

Из компаније "Воли" наводе да су потрошачи забринути и да су јуче имали много упита о томе да ли jе несташица већ почела, имаjући у виду ограничење продаjе.

– Располажемо са великим залихама и нема разлога за забринутост и ниjе дошло до пораста циjене брашна, уља и шећера. Од jуче jе дошло до енормног пораста потражње брашна, уља и шећера, и због нерационалне куповине иста jе ограничена на по пакет наведених производа, како би процес излагања текао континуирано – поручили су из компаније "Воли".

Велики трговински ланци које смо контактирали, потврдили су да је примјетно да грађани купују ове намирнице у већим количинама, али поново апелују да нема разлога за страх, да ће их и у наредном периоду бити у довољним количинама, те да нема потребе за прављењем залиха.

Из компаније "Меркатор" истичу да нема разлога за панику, те да нема проблема када је набавка производа у питању.

– Kомпаниjа "Меркатор-ЦГ" несметано врши набавку основних и свих других животних намирница и у том смислу тренутно немамо никаквих изазова. Такође, компаниjа располаже довољним залихама за несметано пословање и снабдиjевање потрошача у наредном периоду – поручују из "Меркатора".

Из овог трговинског ланца наводе да подаци коjе добиjају из своjих обjеката широм Црне Горе, показуjу да jе, у последња два дана, примjетна повећана потражња за основним животним намирницама.

– Упркос повећаноj потражњи, у свим нашим обjектима потрошачима су, у сваком моменту, доступни сви производи. Компаниjа "Меркатор-ЦГ" пратиће кретања на европском и нашем тржишту и прилагођавати се – закључили су из ове компаније.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 03:58