И даље без конкретних мјера / LAZAR RUZIC
06/02/2022 u 11:37 h
Marko StojanovićMarko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Наша влада неће ограничавати цијене намирница

Jедино одрживо рјешење jесте да се ограничење циjена уради кроз евентуални договор са државама окружења, jер смо мали потрошачи с обзиром на броj становника, истакао је Максим Вучинић

Земље региона и Европе, попут Србије, Словеније, Хрватске, Мађарске и других уводе мјере којим се ограничавају цијене основних животних намирница, попут брашна, хлеба, сунцокретовог уља, меса и других производа, у Црној Гори још увијек нема конкретних помака по овом питању. Поједине европске државе увеле су такође и горњу границу за цијену горива, док слична иницијатива, о снижавању акциза на гориво, није прошла скупштинску процедуру. Влада Црне Горе је прошле године, ограничила цијену хлеба, али је та мјера од почетка ове године престала да важи.

”Увjерени смо да ће у међуресорноj сарадњи бити донесене наjбоље одлуке коjима се неће угрозити животни стандард грађана Црне Горе, поручују из МЕР-а

Из Министарства економског развоја су истакли да ради спречавања поремећаjа на тржишту или отклањања штетних последица поремећаjа на тржишту, у погледу снабдиjевања робом од виталног значаjа за живот и здравље људи, по узору на земље региона и ЕУ, Влада ће предузети одређене мjере да би заштитила унутрашње тржиште.

– Министарство економског развоjа jе Планом активности за 2022. годину предвидjело измjене и допуне Закона о унутрашњоj трговини, на начин коjи би омогућио одређене заштитне мjере када jе у питању политика циjена основних животних намирница, у случаjевима поремећаjа на тржишту. Подсjећамо да jе у претходноj години, Влада усвоjила одлуку о утврђивању максималне малопродаjне циjене биjелог хлеба – навели су из МЕР-а.

Јоковић: Не можемо се поредити са Србијом или Хрватском

Да се рјешење мора наћи, сматра и посланик СНП-а, Владимир Јоковић, али истиче да се не можемо упоређивати са Србијом или Хрватском.

– То су државе које производе гро основних намирница које и извозе, те могу пронаћи решење. Ми смо увозно зависна држава и цијене у маркетима зависе од цијена на берзама. Дизање цијена горива је глобални проблем, а оно што је проблем код цијене основних намирница, је то што је држава раније пропустила да направи веће робне резерве. У овом тренутку држава има веома мали простор за неко конкретније решење, а ако држава ограничи одређене цијене, можемо доћи у ситуацију да привредници иду у губитак и да прекину производњу – казао је Јоковић.

Из ресора којим управља министар Јаков Милатовић истичу да након истека одлуке, имаjући у виду да jе стопа ПДВ-а на хлеб 7 одсто и значаjно jе мања од опште стопе, Влада jе сугерисала да се малопородаjна маржа пекара и трговаца прилагоди како би циjена векне хлеба била прихватљива за све грађане. Из овог ресора истичу и да је предлог закона о измjенама и допунама Закона о унутрашњоj трговини, планиран за други квартал 2022. године.

– Овим законом створиће се основ за прописивање привремених мjера за ограничавање циjена основних животних намирница, за вриjеме озбиљних поремећаjа на тржишту. О максималним циjенама основних животних намирница jе jош увиjек рано говорити jер се промjене дешаваjу из дана у дана. Увjерени смо да ће у међуресорноj сарадњи бити донесене наjбоље одлуке коjима се неће угрозити животни стандард грађана Црне Горе – поручују из МЕР-а.

Генерални секретар Уније слободних синдиката Срђа Кековић, сматра да се мора наћи начин како би се помогло грађанима, тј. да се ограниче цијене основних животних намирница.

– Држава би морала да нађе механизме да контролише цијене, јер слободно тржиште подразумијева да свако може слободно да формира цијене. Можда би држава требала да интервенише у виду смањења ПДВ-а. Ипак, није само Црна Гора та која се суочава са поскупљењем, то се дешава на глобалном нивоу. Наиме, последњи подаци показују да су цијене скочиле за око 28 одсто, на шта је утицало много разлога, међу њима и пандемија вируса корона. Дакле, како се не би угрозио стандард грађана, цијене основних намирница се морају кориговати – казао је Кековић.

Кековић је подсјетио и да је УССЦГ тражила од Владе да се ограничи и цијена горива, бар док не дође до стабилизације цијене нафте на светској берзи, јер правећи буџет сигурно није планирала овако енормну цијену горива.

Посланик Радничке партије, Максим Вучинић, наводи да је програмом "Европа сад" дошло до повећања плата, али да би се одржао и реални карактер тог повећања, у наредном краћем периоду, потребно jе наћи начин да се основне намирнице држе на пристоjном нивоу.

– Црна Гора, као увозно орjентисана економиjа, има ограничене механизме спречавања раста циjена и оне се своде на краткотраjне уредбе. Jедино одрживо решење jесте да се ограничење циjена уради кроз евентуални договор са државама окружења, jер смо мали потрошачи с обзиром на броj становника, или субвенционирање тих производа код привредних субjеката коjи их углавном само продаjу – истакао је Вучинић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 00:32