Photo by Dorian Mongel on Unsplash-ILUSTRACIJA
18/06/2021 u 10:49 h
Dan.Dan.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Наши поморци могу да раде на бродовима под заставом Уједињеног Краљевства

Овим Меморандумом се, како додају, потвђује да су увјерења која поморцима издају Црна Гора и Уједињено Краљевство потпуно у складу са СТЦВ конвенцијом

Меморандум о разумијевању између Владе Црне Горе и Владе Уједињеног Краљевства, који је потписан, омогућиће да наши поморци могу да заснују радни однос на бродовима који плове под заставом Уједињеног Краљевства, укључујући и припаднике Црвене заставничке групе, који поступају у име Владе Уједињеног Краљевства, нагласили су у Министарству капиталних инвестиција.

Овим Меморандумом се, како додају, потвђује да су увјерења која поморцима издају Црна Гора и Уједињено Краљевство потпуно у складу са СТЦВ конвенцијом.

-Стручност у обављању поморских послова помораца је најкритичнији фактор у сигурносном и ефикасном управљању бродовима и има директан утицај на сигурност живота на мору и заштиту морске средине. Управо из тог разлога Међународна поморска организација је усвојила Конвенцију о стандардима обуке, издавању увјерења и вршење бродарске страже помораца (СТЦW Конвенција), од 7. јула 1978. године, а Црна Гора је исту прихватила сукцесијом у октобру 2006. године. Потписивање Меморандума о разумијевању између Владе Црне Горе и Владе Уједињеног Краљевства значи да ће наши поморци моћи да заснују радни однос на бродовима који плове под заставом Уједињеног Краљевства, укључујући припаднике Црвене заставничке групе-наводи се у саопштењу Министарства.

Иако је Црна Гора на бијелој листи Европске Уније када је у питању обука помораца и признавање серификата које издаје наша држава, како објашњавају, поморске администрације појединих земаља, преко агенција за укрцај помораца захтијевају неизоставно посједовање оваквих билатералних меморандума како би наши поморци могли да нађу запослење.

-Сматрамо изузетно значајним прихватање ових меморандума о разумијевању који ће омогућити да наши поморци сачувају послове на страним компанијама и напредују на њима у складу са правилима СТЦW Конвенције. Подсјећамо да сличне меморандуме Црна Гора има потписане са (11 земаља): Антигвом и Барбудом, Норвешком, Бахамима, Јапаном, Хонг Конгом, Италијом, Светим Винцентом и Гренадинима, Португалом, Данском, Краљевином Холандијом и Грчком- наглашавају у Министарству.

Чланови Црвене заставничке групе су Уједињено Краљевство, Крунске земље (Острво Ман, Грензи и Джерзи) и прекоморске територије Велике Британије (Ангвила, Бермуда, Британска Дјевичанска Острва, Кајманска Острва, Фокландска Острва, Гибралтар, Монтсерат, Света Хелена и острва Туркс и Кејкос) која воде бродарске регистре из своје надлежности.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 20:55