/ фото илустрација
27/09/2021 u 09:15 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Наставља се подршка туристичкој привреди

Програм подстицајних мјера за рурални туризам за 2021/2022

На предлог Министарства економског развоја, Влада Црне Горе је на претходној сједници усвојила Програм подстицајних мјера у области руралног туризма за 2021/2022. годину. То је усвојено у циљу развијања диверзификоване туристичке понуде Црне Горе, креирања локалних/регионалних руралних туристичких брендова, као и бољег брендирања црногорске дестинације са аспекта све популарнијег руралног туризма, а кроз пружање аутентичних искустава туристима. 

- Програм укључује три мјере подршке, и то:оОрганизовање етно сајмова – укупна опредијељена средства за реализацију ове мјере износе 20.000 еура, развој иновативних туристичких производа у руралним подручјима - укупна опредијељена средства за реализацију ове мјере износе 30.000 еура, унапређење квалитета услуга и понуде у руралном туризму - укупна опредијељена средства за реализацију ове мјере износе 50.000 еура- саопштено је из Министарства.

Средства за подстицајне мјере додјељују се путем јавних позива, које спроводи Министарство економског развоја, за сваку мјеру појединачно. Ове Јавне позиве Министарство економског развоја ће објавити у току ове недеље.

- Од Програма се очекује да подстакне: креирање бизнис модела базираних на новим технолошким рјешењима и иновацијама, креирање бизнис партнерстава са циљем ширења и промоције бизнис мреже, креирање ,,ницхе” тржишних сегмената, превазилажење сезоналности и регионалног дисбаланса у развоју и промоцију путем онлине и мобилних е-алатки- речено је из Министарства.

Предност ће бити, како наводе, дата пријавама које имају комерцијални потенцијал, али још увијек недовољан капацитет да се надмећу за финансијске подршке путем кредита и фондова.

- Такође, нови критеријум представља и ширење бизнис мреже кроз подстицање партнерстава. Значајан сегмент је и сопствена промоција подржаног туристичког производа, чиме се поред креирања сопственог, јача и бренд црногорске туристичке дестинације. Поред тога, подстицај увођења иновативних технологија у рурални туризам, такође, представља нови критеријум додјеле финансијских средстава. Подстицајне мјере само су један од механизама којима МЕР жели да подстакне  иновације у туризму, а притом имајући у виду огроман потенцијал за развоја руралног туризма. На овај начин, цијенићемо труд, идеје и спремност да заједнички радимо на оснаживању понуде која је итекако примамљива гостима из цијелог свијета- закључују саопштењем.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

26. april 2024 10:34