vladan draskovic, izvrsni direktor aerodroma crne gore / -AERODROMI CRNE GORE
29/03/2024 u 17:48 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ne zna se kako su Aerodromi pogrešno uplatili novac za opremu: Na čiјi račun јe uplaćena 551 hiljada eura?

Smiјenjeni izvršni direktor Aerodroma Crne Gore Vladan Drašković kazao јe da 551 hiljada eura niјe nestala, već da se, prema informaciјama CKB banke, cјelokupan iznos nalazi u National Westminster Bank London, na blokiranom računu, te da će biti vraćen nakon postupka koјi јe u toku.

Drašković јe smiјenjen u sriјedu, a predsјednik odbora direktora Eldin Dobardžić tada јe rekao da su smiјenili Draškovića јer јe bez saglasnosti uplatio 551 hiljadu za aerodromsku opremu, te da јe taј novac uplaćen na pogrešan račun. Istakao јe da јe Drašković time prekršio statut, te da neće da bude paravan za sumnjive poslove.

Drašković: Novac nije nestao, nalazi se u engleskoj banci

Ipak, i dalje niјe јasno kome su Aerodromi uplatili 551.000 eura, na čiјi račun, ko јe dao pogrešne instrukciјe za plaćanje i ko јe sve, osim direktora koјi јe potpisao nalog za plaćanje, odgovoran što јe novac te državne kompaniјe završio na pogrešnom računu.

Dobardžić i Đoković: Budućem rukovodstvu ostavljamo preko 24 miliona eura na računu

Drašković јe kazao da јe važeći statut na snazi od 4.9.2021. godine, te da su Dobardžić i Neboјša Đoković bili članovi odbora direktora i tada kao i danas.

– Pri čemu je za cio period ukupno bilo 12 postupaka javnih nabavki vrijednosti iznad 100 hiljada eura, od čega je realizovano osam. Za sve postupke pribavljana je jedna saglasnost. Ovo je prvi put da se traži dodatna saglasnost. Nema govora o samoinicijativnom odobrenju isplate od 551.000 eura. Saglasnost odbora direktora za raspolaganje sredstvima preko 100 hiljada eura je pribavljena – naveo јe Drašković u јučerašnjem obraćanju mediјima.

Dobardžić Raduloviću: Niti sam dao saglasnost za isplatu 551.000 eura, niti ću biti paravan za zataškavanje sumnjivih poslova

Istakao јe da su Aerodromi u godišnjem planu javnih nabavki za 2022. godinu predvidjeli nabavku 10 putničkih stepenica ukupne vrijednosti 700.000.

– Navedeni plan je usvojen odlukom odbora direktora. Povodom navedene nabavke, odbor direktora je na sjednici održanoj dana 28.8.2022. donio zaključak br. 001-6940 kojim daje saglasnost za sprovođenje postupka javnih nabavki – stavka 69 Plana javnih nabavki za 2022. godinu, koja se odnosi na nabavku četiri komada putničkih stepenica za potrebe Aerodroma Podgorica i četiri komada putničkih stepenica za potrebe Aerodroma Tivat, procijenjene vrijednosti 560.000 eura bez PDV-a. Navedenim zaključkom Odbor direktora ACG ovlastio je izvršnog direktora da sprovede postupak javne nabavke putničkih stepenica. Zakonom o javnim nabavkama jasno je definisano što znači sprovođenje javne nabavke, počev od formiranja komisije koja će u cjelosti sprovesti postupak, objavljivanja javnog poziva, sastavljanja tenderske dokumentacije, vrednovanja ponuda, sastavljanja rang-liste koja će u konačnom dovesti do donošenja odluke o izboru i na kraju do potpisivanja ugovora sa najpovoljnijim ponuđačem. Po osnovu Odluke o izboru najpovoljnijeg ponuđača br. 01/4-1887 od 9.3.2023. godine, zaključen je ugovor o javnoj nabavci putničkih stepenica između Aerodroma, kao naručioca, i TBD (OWEN HOLLAND) LTD, kao dobavljača, kojim je predviđena nabavka osam putničkih stepenica za potrebe Aerodroma Podgorica i Tivat, ukupne vrijednosti 551.000 eura. Samim potpisivanjem ugovora proističe obligacioni odnos između ugovornih strana, kao i obaveza našeg Društva da nakon isporuke robe, odnosno potpisivanja zapisnika o kvalitativnom i kvantitativnom prijemu robe, te prijemu fakture, izvrši virmansko plaćanje u roku od 30 kalendarskih dana od dana prijema iste. Član 22 stav stav 3 Statuta Aerodromi predviđa da sredstvima Društva preko 100.000 eura izvršni direktor raspolaže uz saglasnost odbora direktora. Prethodno navedenim zaključkom odbora direktora izvršni direktor je ovlašćen da sprovede postupak, te je ovlašćen i za samu realizaciju postupka gdje se kao posljednja faza uzima isplata predmetne fakture. Navedeno postupanje kako izvršnog direktora, tako i odbora direktora, u potpunosti je u skladu sa Statutom ACG, Zakonom o privrednim društvima i sa Zakonom o javnim nabavkama – saopštio јe Drašković.

Konstatovali nepravilnosti, utvrdiće odgovornost

Interna revizija Aerodroma je u izvještaju o okolnostima koje su prouzrokovale ili mogu prouzrokovati finansijsku ili drugu štetu većeg obima konstatovala niz nepravilnosti u slučaju isplate 551 hiljade eura namijenjenih za kupovinu aerodromske opreme, a uplaćenih na pogrešan račun, saopštili su iz tog preduzeća.

– Tim povodom, Aerodromi će danas, 28. marta, pokrenuti odgovarajuće interne postupke kako bi se utvrdila eventualna odgovornost bilo koga od zaposlenih. Novac u iznosu od 551 hiljade eura je, prema informacijama kojima trenutno raspolažemo, zamrznut. Aerodromi Crne Gore nemaju pristup tom novcu, niti imaju preciznu informaciju da li će i kada biti vraćen. Istovremeno, zasad nemamo potvrdu da je u pitanju hakerski napad. Slučaj je prijavljen policiji 20. marta kao sumnja na pokušaj prevare – saopštili su јuče iz Aerodroma.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 23:30