ДРИ / - SRDJAN BOLJEVIC
25/02/2022 u 18:00 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Негативно мишљење ДРИ на финансијски исказ Регионалног водовода за 2020: Заборавили обавезу према држави од 588 хиљада

Осим што нијесу евидентирали обавезу према Министарству финансија од преко 588 хиљада, Регионални водовод није од 2016. године испунио препоруку ДРИ тешку 233,5 хиљада еура

Државна ревизорска институција (ДРИ) дала је негативно мишљење на финансијску ревизију извјештаја Регионалног водовода за 2020. годину, док је на ревизију правилности дала условно мишљење.

– Финансијском ревизијом стечено је разумно увјерење да погрешна приказивања, појединачно или збирно, имају и материјалан и прожимајући ефекат на финансијске извјештаје у односу на постављене критеријуме на основу чега надлежни колегијум изражава негативно мишљење – наведено је у извјештају који потписује члан Сената Зоран Јелић.

image

Јеврић

-NIKOLA SAVELJIC

У 2020. години извршни директор Регионалног водовода је био Горан Јеврић, а предсједник борда директора Будимир Шарановић, који су смијењени половином 2021. године.

image

Шарановић

-IVAN PETROVIC - IPE

Ревизијом је утврђено да Министарство финансија дужи Регионални водовод по основу Service charge (накнаде за повучена средства) и провизије ЦБЦГ у укупном износу од 588.314 еура, што је назначено у акту министарства од 6. октобра 2020. године.

– Међутим, у друштву нијесу евидентиране обавезе према министарству у назначеном износу и нијесу усаглашени дужничко-повјерилачки односи са Министарством финансија, те се ревизор није могао изјаснити о утицају на финансијске исказе друштва у наведеном износу – пише у налазу.

У кризној години запослили 15 особа

ДРИ је утврдила да је друштво поред запошљавања осам нових запослених у кризноj 2020. години, путем Агенциjе за привремено уступање запослених ангажовало jош седам лица за обављање послова из редовне дjелатности Друштва.

Утврђено је и да су расходе коjи су настали у 2018. години, а односе се на извршене угоститељске услуге ДОО Порто Будва компани у износу од од 2.014 еура, запримило и евидентирало у своjим пословним књигама у 2020. години, што се може сматрати значаjним по природи грешке.

ДРИ је ревизију Регионалног водовода радила и за 2016. годину, када су такође дали негативно мишљење. Тада су дали препоруку "сходно МРС 8 - рачуноводствене политике, промjене рачуноводствених процjена и грешака, за износ од 233.479 еура увећа рачун 023 – опрема и умањи рачун 53203 – трошкови водовода, и изврши увећање добити за 2016. годину".

– Износ од 233.479 еура односи се на улагања у цjевовод регионалног водоводног система, на дионици ПК Тиват – ПС Подкук. Наведеним улагањем jе увећана вриjедност цjевовода и истом jе продужен виjек траjања, па jе ово улагање требало евидентирати на рачуну 023 – Построjења и опрема. Како jе Друштво евидентирало ова улагања на рачуну 53203 – Трошкови водовода, таj рачун jе прециjењен за таj износ, док jе рачун опреме потциjењен за исти износ. На таj начин jе за 2016. годину умањен износ обрачунате добити. Друштво, ни након контролне ревизиjе извршене 2019. године, ниjе реализовао ову препоруку, што представља грешку по контексту, односно грешку коjа се понавља. На таj начин, финансиjски извjештаjи Друштва, почев од 2016. године па закључно са 2020. годином, садрже наведену грешку на позициjи Некретнине построjења и опрема – појаснили су из ДРИ.

Препоручили су Регионалном водоводу да у складу са МРС 8 – рачуноводствене политике, промjене рачуноводствених процjена и грешака, у почетном стању за 2021. годину, увећа рачун 02308 – Цjевовод Тиват – Подкук за износ од 233.479 еура умањен за обрачунату амортизациjу по годишњоj стопи од 1,49 одсто закључно са 2020. годином.

Ревизијом правилности је утврђено да нијесу ускладили пословне активности са два закона и неколико правилника.

– Друштво jе 1.6.2021. године дониjело Правилник о условима и начину коришћења средстава репрезентациjе, коjим jе уклонило контролне процедуре коjе су биле садржане у Правилнику из 2019. године, и коjе се ниjесу поштовале – пише у налазу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 01:14