Photo by Sara Kurfeß on Unsplash, ilustracija
13/10/2021 u 12:07 h
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Негативно мишљење ДРИ на ревизију правилности Предлога закона о завршном рачуну буџета

репоручује се Скупштини Црне Горе да размотри могућност да годишњим законом о буџету уведе норму којом се забрањује преусмјеравање средстава са позиције камата на друге издатке

Државна ревизорска институција је објавила Извјештај о ревизији Предлога закона о завршном рачуну буџета Црне Горе за 2020. годину, који је доступан на званичној интернет страници www.dri.co.me.

Сопштење преносимо у цјелости: 

Државна ревизорска институција је извршила финансијску ревизију и ревизију правилности Предлога закона о завршном рачуну буџета Црне Горе за 2020. годину. 

На бази спроведене ревизије и утврђеног чињеничног стања, Колегијум у саставу др Милан Дабовић, предсједник Сената и руководилац Колегијума и Зоран Јелић, сенатор и члан Колегијума, изражава позитивно мишљење са скретањем пажње на финансијску ревизију и негативно мишљење на ревизију правилности Предлога закона о завршном рачуну буџета Црне Горе за 2020. годину.

Државна ревизорска институција скреће пажњу да је финансијском ревизијом утврђено да остале приходе у Предлогу закона о завршном рачуну буџета Црне Горе за 2020. годину треба увећати у износу од 76.857,64€, за исти износ смањити примитке од продаје имовине и кориговати готовински дефицит, тако да износи 426.075.413,22€. Истовремено, ревизијом је утврђено да је потребно умањити нето повећање неизмирених обавеза у износу од 89.151,50€ и сходно томе, коригује се модификовани готовински дефицит на износ 440.237.421,25€. Министарство финансија и социјалног старања – Државни трезор није у потпуности ускладило вођење Главне књиге трезора са Правилником о јединственој класификацији рачуна за буџет Црне Горе и буџете општина. Исто тако, Министарство финансија и социјалног старања кроз систем Главне књиге трезора није у цјелости обезбиједило евиденцију стања финансијске имовине (класа1), као ни евиденцију обавеза (класа2) у складу са Правилником о јединственој класификацији рачуна за буџет Црне Горе и буџете општина. 

Ревизијом правилности Предлога закона о завршном рачуну буџета Црне Горе за 2020. годину је утврђено да потрошачке јединице нијесу у свим материјално значајним аспектима ускладиле пословне активности са законским и другим прописима који регулишу буџетско пословање у Црној Гори.

У Извјештају о ревизији Предлога закона о завршном рачуну буџета Црне Горе за 2020. годину, Државна ревизорска институција је дала укупно седамдесет четири (74) препоруке, од чега је седам (7) системских препорука и то:

- Препоручује се Скупштини Црне Горе да размотри могућност да годишњим законом о буџету уведе норму којом се забрањује преусмјеравање средстава са позиције камата на друге издатке.

- Имајући у виду да је начин финансирања ЈП „Морско добро“, Ветеринарске коморе и ветеринарских амбуланти и Фонда за заштиту животне средине доо утврђен и усклађен са законима, предлаже се да надлежна министарства преиспитају постојећа законска рјешења и размотре могућност да се наведена правна лица, која су дио система финансирања по основу јавних прихода, финансирају кроз систем буџета Црне Горе.

- Потрошачке јединице су дужне да у законом предвиђеном року плаћају доспјеле обавезе настале по основу судских пресуда, судских рјешења и рјешења Агенције за мирно рјешавање радних спорова у циљу избјегавања настанка додатних трошкова принудног извршења.

- Препоручује се да све потрошачке јединице, приликом планирања буџета, обезбиједе усаглашено стање неизмирених обавеза са Заштитником имовинско - правних интереса Црне Горе и исто презентирају Министарству финансија и социјалног старања.

- Потрошачке јединице су дужне да, у сарадњи са Министарством финансија и социјалног старања и Заштитником имовинско-правних интереса Црне Горе, а у циљу избјегавања настанка додатних трошкова принудног извршења по основу судских пресуда, судских рјешења и рјешења Агенције за мирно рјешавање радних спорова планирају средства којима ће се извршавати ове обавезе у законом утврђеном року.

- Државна ревизорска институција скреће пажњу да је потребно да предлагачи закона усаглашавају номенклатуру прихода са њиховом економском суштином.

- Државна ревизорска институција скреће пажњу на члан 43 став 3 Закона о буџету и фискалној одговорности гдје треба преиспитати хијерархију надлежности у вези коришћења средстава сталне и текуће резерве.

Државна ревизорска институција је извршила контролу реализације препорука датих у Извјештају ДРИ о ревизији Предлога закона о завршном рачуну буџета Црне Горе за 2019. годину. На основу налаза утврђених ревизијом Предлога закона о завршном рачуну буџета Црне Горе за 2020. године, Државна ревизорска институција је утврдила да је реализовано дванаест (12) препорука, двадесет три препоруке (23) нису реализоване, седам (7) препорука дјелимично реализовано, док је у току реализација двије (2) препоруке.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 22:35