Лани имали 1,8 милиона / -NET
12/07/2021 u 09:50 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Неизвјестан наставак пословања Монтекарга, минус 7,7 милиона

Чињенице указују на постојање материјално значајних неизвјесности које могу да изазову сумњу у погледу могућности Монтекарга да послује у складу са начелом сталности пословања, навео је ревизор

Независни ревизор дао је државном предузећу "Монтекарго" мишљење са резервом на финансијске исказе у 2020. години и скренуо пажњу на материјално значајне неизвјесности у пословању. Ревизорска кућа "Рачуноводство и ревизија" је указала да је друштво на крају 2020. године исказало текуће обавезе у износу од 5,67 милиона, што је за три милиона више од текуће имовине, као и да је прошлу годину пословало са 1,83 милиона минуса, па је на крају 2020. године акумулирани губитак достигао 7,7 милиона еура.

”Ефекти наведених рачуноводствених политика могу имати значајан утицај на финансијско стање и пословни резултат у 2020. години, појаснио је ревизор

– Руководство је сигурно да у овом тренутку постоје неизвјесности око способности друштва да из властитих извора оствари своје потребе за финансирањем. Ове чињенице указују на постојање материјално значајних неизвјесности које могу да изазову сумњу у погледу могућности "Монтекарга" да послује у складу са начелом сталности пословања – наведено је у извјештају ревизора.

За отклањање наведених неизвјесности при примјени начела сталности пословања, руководство је узело у обзир сљедеће – друштво је у својим плановима предвидјело да ће у наредној години остварити бољи резултат у пословању кроз унапређење пословних активности и уз пуно коришћење шинских средстава. Такође, уз подршку Министарства капиталних инвестиција предвиђено је учешће у пројектима који прате унапређење жељезничких система у оквиру Међународне жељезничке организације.

”Друштво је у својим плановима предвидјело да ће у наредној години остварити бољи резултат у пословању кроз унапређење пословних активности и уз пуно коришћење шинских средстава

Ревизор је дао мишљење са резервом, из разлога што је предузеће "Монтекарго" на крају године исказало набавну вриједност некретнине, постројења и опреме у износу од 51,7 милиона еура, акумулирану амортизацију од 36 милиона и садашњу вриједност у износу од 15,7 милиона.

– У претходним периодима, друштво је исакзало фер вриједности некретнина и опреме на начин што је акумулирану амортизацију на дан ревалоризације, кориговало тако да је књиговодствена вриједност после ревалоризације била једнака ревалиризованом износу средстава. Наведени начин признавања средстава није у складу са захтјевима Међународног рачуноводственог стандарда "Некретнине, постројења и опрема", као ни са усвојеним рачуноводственим политикама којима је регулисано да, када се некретнине, постројења и опрема процјењују, ефекти ревалоризације се књиже сразмјерно и набавној и на исправци вриједности, тако да је књиговодствена вриједност после ревалоризације једнака ревалоризованом износу средстава. Такође, друштво је утврдило резидуалну вриједност за сва основна средства, што одступа од усвојене рачуноводствене политике. Ефекти наведених рачуноводствених политика могу имати значајан утицај на финансијско стање и пословни резултат у 2020. години – појаснио је ревизор.

Нису се могли увјерити у књиговодствену вриједност

"Монтекарго" је на крају године исказао капитал у износу од 11,75 милиона у оквиру којег су исказане ревалоризационе резерве од 1,5 милиона.

– Друштво није извршило пренос ревалоризационих резерви на нераспоређену добит у висини утврђене разлике амортизације засноване на ревалоризационој књиговодственој вриједности средстава и амортизације засноване на првобитној набавној вриједности средстава. Због наведеног, друштво није на дан биланса, на рачуну ревалоризационих резерви које су саставни дио капитала, исказало износ који одговара ревалоризационим резервама по основу којих је рачун капитала створен. Нисмо се могли увјерити у њихову књиговодствену вриједност примјењујући друге ревизорске процедуре – навели су ревизори.

Ревизори нису били у могућности да утврде у ком износу би била потребна усклађивања у вези са некретнинама, постројењима и опремом који су садржани у финансијским исказима, па у том дијелу нису могли изразити мишљење.

У одбору директора "Монтекарга" су у име државе Мирослав Брајовић, предсједник борда, и чланови Слободан Ђукић, Дејан Конатар и Маринко Медојевић. У име мањинских акционара у борду је Веселин Ковач. Извршни директор предузећа је Владимир Божовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 19:52