Са једног од раниијих протеста / -Б. Је.
03/05/2022 u 17:23 h
Božidar JelovacBožidar Jelovac
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Некадашњи радници Вектре нису примили и до 30 плата

Око 120 радника једва преживљава, посланици Кенана Струјић и Данијел Живковић о свему ћуте а у Вектри "Јакић" прије неколико дана искључена је и струја, каже предсједник штрајкачког одбора Жарко Мазалица

Око 120 некадашњих радника Вектре "Јакић", којима та компанија дугује од 15 до 30 зарада, не одустају од намјере да нaплате своја потраживања. Наиме, у поменутој фабрици нема производње од 2018. године, а запосленима пословодство није исплатило зараде. Према ријечима некадашњег синдикалца и предсједника штрајкачког одбора Жарка Мазалице, положај некадашњих радника је изузетно тежак и многи од њих једва преживљавају.

– Положај радника, којима се дугује од 15 до 30 зарада, и који већ неколико година не раде, никако не може да буде повољан. Ситуација је крајње тешка и критична – казао је Мазалица и поручио да су недавно бивши радници од пљеваљске локалне управе добили новчану помоћ у износу од 200 еура, али да се годинама нико није обазирао на њихов веома тежак положај.

Мазалица посебно истиче да су о проблему запослених ћутали и парламентарци из Пљеваља, као да се ништа не дешава у тој компанији.

У игри аустријски инвеститор

Према незваничним информацијама, које су пренијеле "Пљеваљске новине", успјешна аустријска компанија заинтересована је за имовину Вектре "Јакић". Наводно неименована аустријска компанија има намјеру да купи имовину Вектре "Јакић" од ОТП банке, јер је "Вектра" код поменуте банке заложила цјелокупну непокретну имовину. За заложену имовину узет је кредит од 77 милиона еура који се није уредно враћао. Према истим изворима, аустријски инвеститор је постигао договор са ОТП банком, али да чекају рјешавање формално-правних односа везаних за досадашње пословање.

Мазалица је истакао да су сви радници спремни да се врате на своја радна мјеста.

– Мислим да би продаја фабрике озбиљном инвеститору, који би покренуо производњу, било најбоље решење – казао је Мазалица.

– Из Пљеваља у државном парламенту сједе два посланика. Никада посланица Кенана Струјић, ни посланик Данијел Живковић нијесу поменули проблеме радника Вектре "Јакић". Можда их наши проблеми нису занимали или наше проблеме нису смјели да помињу – наводи Мазалица и поручује да је такво понашање неприхватљиво.

Мазалица посебно наглашава понашање Управе прихода, која је пописала имовину Вектре "Јакић" и на тај начин онемогућила да радници судским путем и уз помоћ јавног извршитеља наплате своје плате.

– Један број запослених, можда њих око двадесет, тужили су пословодство како би наплатили плате. Суд је пресудио у њихову корист, а они су уз помоћ јавног извршитеља продали неке машине у Вектри "Јакић" и наплатили зараде. Одмах након тих дешавања реаговали су из Управе прихода и пописали имовину, наводно желећи да се на тај начин осигурају и наплате државна потраживања. У таквим околностима радници нијесу више могли продајом имовине да наплаћују своје зараде, а готово све машине, које је Управа прихода 2019. године пописала, пословодство Вектре "Јакић" је продало, а нико из Управе прихода није реаговао – казао је Мазалица и истакао да би неко из Управе прихода због свега морао одговарати.

Он понавља да Вектра "Јакић" има могућност да ради, јер за то постоје сви услови, али да нема воље. Према ријечима Мазалице, најтеже је ипак за раднике, који су годинама трпјели разне обмане и који су на крају остали без зарађених плата и радних мјеста.

– Нећемо престати да тражимо зарађени новац. Свакако видјећемо на који ће се начин наставити протести. Пратићемо даља дешавања али ћемо бити упорни у нашим тражењима – закључио је Мазалица.

Комбинат дрвопрераде "Велимир Јакић" је 2007. године купљен од стране компаније "Вектра". Те године је од Владе Црне Горе новостворена компанија Вектра "Јакић" добила концесије на коришћење већине пљеваљских шума у трајању од 30 година. Последњих дана у овој компанији ситуација се погоршава, па су на послу остали само радници обезбјеђења.

– Прије неколико дана фабрика је остала и без електричне енергије, јер је иста искључена са мреже услед неплаћања рачуна – казао је Мазалица.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 01:25