Branislav Nenezić / - DEJAN LOPICIC
12/03/2024 u 17:01 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Nenezić: Više je razloga zašto sam protiv izgradnje LNG terminala, taj projekat ne treba Baru

Predsjednik Skupštine opštine Bar i poslanik SD-a u Skupštini Crne Gore Branislav Nenezić na Javnoj raspravi o nacrtu Prostornog plana Crne Gore 2020-2040, komentarisao je izgradnju LNG terminala u Luci Bar.

- Ono što želim reći, ono što smo negdje prethodnih mjeseci mogli prije svega čuti i vidjeti, ja sam negdje iznio svoj lični stav vezano za izgradnju LNG terminala u Luci Bar. Više je razloga zašto sam protiv i zašto generalno taj projekat ne treba gradu Baru. Jedan od prvih i prevashodnih razloga je ono čemu svi težimo, a to je članstvo u EU gdje tačno pod agendom zelene dekarbonizacije, pod zelenom agendom stoji da se 2050. godine ukida snabdijevanje svim fosilnim gorivima - rekao je Nenezić.

On je naglasio da teško neko može opravdati takvu investiciju za tako kratak periodu.

- Ono što je negdje zabrinjavajuće prije svega što se tiče same izgradnje je pozicija na kojoj je negdje planirana i ono sve što je izgrađeno u prethodnom periodu. Neko je sebi dao za pravo u prethodnoih godinu dana dođe do toga da se angažuju i firme koje trebada rade na izradi projekta za samu izgradnju LNG projekta, a da prostorni plan Crne Gore nije ni usvojen - rekao je Nenezić.

On je podsjetio da je dodatno zabrinjavajuća posjeta visokih predstavnika EU prošle nedjelje Luci Bar, te činjenica da građani o tome ne znaju ništa.

- Ovo nije politička priča. Ovo je priča nekoga ko živi na manje od kilometar udaljenosti od te pozicije. Neko čija djeca treba da rastu u ovom gradu i neko ko sigurno ne želi kao većina od vas da svoju sudbinu traži u nekom drugom mjestu - kazao je Nenezić.

Upitao je da li urađena strateška procjena kroz izradu plana konkretno za LNG terminal.

- Negdje smo mogli da saznamo da sama izgradnja LNG terminala treba da košta 700 miliona eura. Da li zemlja koja nema gasovod, zemlja koja nema termoelektrane, treba da bude prepumpna stanica za nečije tuđe interese - rekao je Nenezić.

On je dodao da je dobro što se u samom prostornom planu nalaze neki kapitalni projekti, a jedan od takvih projekata je izgradnja žičare do Skadarskog jezera, čime bi se turistički potencijal Bara podigao na znatno veći nivo.

- Ali onda dolazimo do jedne druge stvari, gradimo LNG terminal, a planiramo žičaru. Žičarom treba da se voze svi oni ljudi koji dolaze kruzerom u Bar. Budite sigurni da izgradnjom LNG terminala u Bar više neće doći nijedan kruzer - zaključio je Nenezić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
10. jun 2024 17:38