Таксисти се дуже од деценије сусрећу са одређеним проблемима / - IVAN PETROVIC-IPE
15/12/2021 u 21:48 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Неопходно системско решавање проблема таксиста

Током састанка, истакнуто jе да значаjан броj такси возила, осим што немаjу ТX таблице, jош увиjек немаjу инсталиран електронски наплатни уређаj за евидентирање промета у такси возилу

На инициjативу предсjедника Униjе послодаваца Црне Горе Предрага Митровића и генералне секретарке, Сузане Радуловић, а уз присуство представника Одобора такси превоза Униjе послодаваца Црне Горе у Управи прихода и царина одржан jе састанак са актуелним менаџментом у циљу стварања услова за унапређење пословног амбиjента.

Испред специjализованог тиjела Униjе коjе заступа интересе од значаjа за привредна друштва коjа обављаjу дjелатност такси превоза присуствовали су Деjан Нуцуловић, предсjедник Одбора и чланови Александар Вуjовић (Наш такси), Веско Величковић (Ројал), Емир Тузовић (д.о.о. Амо), Деjан Радуловић (Такси Море) и Савjетник за правна питања и социjални диjалог испред Униjе послодаваца Црне Горе, Филип Лазовић.

В.д. директорице Управе прихода и царина Црне Горе Милена Петричевић са сарадницима, у духу конструктивног залагања и одлучности у борби против сиве економиjе, истакла jе важност елиминисања бариjера у наплати пореских прихода од пореских обвезника. У том правцу разматрана jе примjена електронске фискализациjе привредних друштава и предузетника, присуство нелоjалне конкуренциjе и свих неформалних облика економске активности у сектору такси превоза, као и садржаj Правилника о допунама Правилника о облику и структури порука и сигурносним механизмима за размjену порука фискалног рачуна и начину достављања рачуна коjи су издати у случаjу прекида сталне интернет везе, донешеног 31. маjа 2021. године, а коjи jе у примjени од 1. jуна 2021. године.

На састанку jе, поред осталог, дискутовано и о одлуци Органа локалне управе надлежног за послове саобраћаjа, а коjа третира програм оптималног организовања ауто-такси превоза на териториjи општина.

Током састанка, истакнуто jе да значаjан броj такси возила, осим што немаjу ТX таблице, jош увиjек немаjу инсталиран електронски наплатни уређаj за евидентирање промета у такси возилу.

Поред тога, идентификован jе значаjан броj учесника у пружању услуге такси превоза, коjи посjедуjу електронски наплатни уређаj, али коjи промет не евидентира путем сталне интернет везе са фискалним сервисом Управе прихода и царина, услед чега се не региструjе њихов промет.

Традиционални проблеми са коjима се сусрећу порески обвезници у сектору такси превоза, у наjвећем броjу датираjу децениjу и више уназад. Међу њима су регистрациjа у регистру обвезника фискализациjе, али и стицање лиценце и издавање извода лиценце за возило коjим се обавља ауто-такси превоз путника.

На састанку, учесници су се усагласили да  jе неопходан системски приступ у рjешавању нагомиланих проблема услед чега ће Управа прихода и царина покренути инициjативу с намjером неселективне примjене важећих законских прописа из области пореске администрациjе на тржишту такси превоза.

Састанак jе завршен договором да се настави партнерски диjалог и у наредном периоду.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 21:54