/ -SRDJAN BOLJEVIC
06/05/2022 u 18:09 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Неправилности у раду бившег Министарства економије: Љетовали о трошку грађана

Службеници Министарства економије, на чијем је челу тада била Драгица Секулић, са својим породицама су боравили у хотелима Будванске ривијере по седам дана, а што је финансирано са позиције службена путовања

Државна ревизорска институција (ДРИ) дала је Министарству економије (МЕК) негативно мишљење на ревизију правилности и условно мишљење на финансијску ревизију за 2020. годину и дала укупно 30 препорука које треба да реализују новоформирано Министарство економског развоја и туризма и Министарство капиталних инвестиција. У питању је ресор који је у влади Душка Марковића, током 2020. године, водила Драгица Секулић, садашња посланица ДПС-а.

Тај ресор је 4. децембра преузео Јаков Милатовић.

ДРИ је утврдила да су службеници тог ресора љетовали са породицама у јулу и августу 2020. године у хотелима Будванске ривијере, да су субвенције у оквиру програма подршке привреди и запосленима давали фирмама које су порески дужници, да су одређене услуге плаћали без адекватне документације, каснили са ИОППД обрацима, нијесу обрачунавали доприносе за уговоре о дјелу...

ДРИ је ревизијом плаћања са буџетске позиције – расходи за службена путовања, констатовала неправилност приликом плаћања износа од 6,66 хиљада Будванској ривијери.

Каснили са ИОППД обрасцима, нису доставили уговоре

Ревизиjом jе утврђено да jе Министарство економије сачињавало и подносило ИОППД обрасце Порескоj управи у складу са чланом 47 став 2 Закона о порезу на доходак физичких лица, с тим што исте ниjе предавала Порескоj управи у складу са роковима дефинисаним чланом 5 Правилника о облику, садржини, начину попуњавања и достављања jединственог обрасца извjештаjа о обрачунатом и плаћеном порезу на доходак физичких лица и доприносима за обавезно социjално осигурање тj. до 15. у мjесецу за претходни обрачунски период (мjесец).

– У процесу ревизиjе jе констатовано да су неjасни критериjуми за давање средстава и да jе потпуно нетранспарентно давање средстава из буџета за подстицање производње из обновљивих извора енергиjе и високоефикасне когенерациjе – пише у налазу.

Државни ревизори су констатовали да им Министарство економског развоја није правовремено доставило ниjедан уговор о концесиjама ни анексе на уговоре о концесиjама из своjе надлежности, а било jе у обавези да то чини редовно.

– Са ове позиције – расходи у оквиру програма – администрација, Министарство економије је платило трошкове седмодневног боравка и смјештаја на бази полупансиона/пансиона за службенике Министарства са члановима њихових породица у периоду од 18. јула до 29. августа 2020. године – наведено је у извјештају који потписује члан сената Зоран Јелић.

ДРИ је констатовала да овај издатак представља ненамјенску потрошњу, јер није у складу са Законом о буџету, за њега не постоји правни основ, нити рјешење исплатиоца, при чему није донесено рјешење за службено путовање.

– Предметно плаћање је у супротности и са интерним актом Министарства економије – правилником о условима и начину одобрења службених путовања у земљи и иностранству и исплати средства из благајне. У правилнику децидно jе прецизирано шта се сматра службеним путовањем у земљи, и прописана jе обавеза државног службеника да "изврши одређени службени посао ван мjеста свога запослења коjе jе удаљено више од 30 км..." Чланом 6 став 1 предметног правилника jе прописано да се налог за службено путовање обавезно даjе службенику приjе одласка на службени пут. Службеници Канцелариjе за финансиjско-рачуноводствене послове, усмено су дали обjашњење предметног издатка и саопштили да се предметна потрошња односи на услуге коjе су користиле њихове колеге коjе су биле ангажоване на имплементациjи пакета помоћи привреди коjе jе дониjела Влада Црне Горе због ситуациjе настале избиjањем пандемиjе ковида-19 – пише у налазу.

Кад су у питању субвенције, односно примјена програма подршке привреди и грађанима, ДРИ је утврдила да је Министарство економије субвенционисало са 150, 2 хиљаде еура девет привредних субјеката чије је укупно стање дуга на крају 2019. године износило 151,3 хиљаде еура. Мјере из програма се односе на субјекте које су измириле пореске обавезе закључно са 2019. годином. Овим субвенцијама, како је утврдила ДРИ, нијесу поштовани критеријуми субвенционисања дефинисани програмом.

ДРИ је утврдила да је Министарство економије на основу неадекватне финансијске документације извршило плаћања од 23,4 хиљаде еура. Такође, увидом у 22 персонална досијеа запослених, утврђени су недостаци код два.

Утврђено је и да је Министарство мање обрачунало пореза и доприноса по основу уговора о дјелу у износу од 46,7 хиљада еура.

– У поступку ревизиjе jе утврђено да субjект ревизиjе ангажуjе већи броj извршилаца по уговорима о дjелу пуно радно вриjеме и дужи временски период, па се може закључити да субjект ревизиjе не прави разлику између запошљавања и ангажовања лица по уговору о дjелу. На основу наприjед наведеног се констатуjе да овакав начин ангажовања лица доводи до негативних последица коjе се огледаjу у правноj и социjалноj несигурности, што у коначном може да доведе до судског епилога – наведено је у извјештају.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 14:26