Новац, инфлација, илустрација / - фото: UNSPLASH
18/01/2022 u 21:30 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Несвакидашње рјешење у ЕУ: Држава плаћа младима да се иселе из родитељских кућа

Шпанци млађи од 35 година, чија су годишња примања мања од 24.318 еура, моћи да предају захтјев за мјесечну помоћ, казала је Министарка урбаног планирања Ракел Санчез

Влада Шпаније исплаћиваће мјесечно 250 еура младима с ниским примањима како би им помогла да се иселе из родитељских домова, што је растући проблем у држави, преноси Спутњик.

Министарка урбаног планирања Ракел Санчез изјавила је на конференцији за штампу да ће од овог мјесеца Шпанци млађи од 35 година, чија су годишња примања мања од 24.318 еура, моћи да предају захтјев за мјесечну помоћ како би могли да изнајме стан на две године. Казала је да је ова подршка важна како цијене становања не би биле препрека у осамостаљењу младих.

По прошлогодишњим подацима, чак 55% људи страости између 25 и 29 година и даље је живјело с родитељима, што Шпанију чини једном од земаља Европе с највећим уделом младих који се још нису иселили из родитељског дома.

Висок број незапослених младих

Тај број је у јакој вези с високим бројем младих који нису запослени - чак 29% млађих од 25 година у Шпанији нема посао.

Ипак, према Франциску Инарети, портпаролу "Идеалисте", највеће шпанске веб-странице која се бави некретнинама, директна помоћ за плаћање станарина можда и неће задовољити очекивања владе будући да постоји велика потражња за малим становима.

- Претходна искуства показала су да такве субвенције директно утичу на повећање цијене најма - рекао је он и додао да би се они који примају помоћ и зарађују тек мало више од 24.318 еура могли осјећати дискриминисано будући да ће морати да плаћају још већу цијену најма без примања помоћи, пренио је Индекс.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 05:20