/ - SA DOGAđAJA
24/05/2024 u 09:24 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Nikić: Nepovoljna kretanja ne idu u prilog ekonomskoj stabilnosti

Manje razvijene zemlje moraju da sprovedu strukturne reforme i nauče se da žive u granicama svojih mogućnosti, poručeno je sa IX Međunarodnog Simpozijuma računovođa i revizora Crne Gore.

Predsjednik Upravnog odbora Instituta sertifikovanih računovođa Vinko Nikić, otvarajući ovogodišnji događaj, kazao je da se Simpozijum održava u izazovnim vremenima poručujući da nepovoljna kretanja ne idu u prilog ekonomskoj stabilnosti.

“Ovdje smo da zajedno damo odgovore na pitanja kako prevazići brojne izazove. Vjerujem da će zaključci sa ovog događaja ići u korist razvoja ekonomskog ambijenta u Crnoj Gori”, rekao je Nikić.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Podgorici Anđelko Lojpur smatra da Crna Gora zaostaje za zemljama u tranziciji.

- Crna Gora je atraktivna za strana ulaganja ali ulagači zbog političke situacije čekaju na granicama. Visok i neproduktivan javni dug ugrožava izdašnost crnogorske ekonomije, a svjedoci smo visokih cijena i troškova rada -  smatra Lojpur.

Ratko Nikolić kaže da statistika pokazuje da se u Crnoj Gori iz godine u godinu bilježi rast novoosnovanih preduzeća.

- Vlasnici većine novoosnovanih preduzeća su iz Rusije, Ukrajine i Turske. Podaci pokazuju da je najviše novoosnovanih prediuzeća u sektoru trgovine, naučne, tehničke kao i hotelske djelatnosti. Problem je što je manje od 70 odsto novoosnovanih preduzeća predalo završne račune, a sve to pokazuje da nije bilo aktivnosti - rekao je Nikolić.

Na panulu “Crnogorska ekonomija ka „novoj realnosti“ – izazovi i perspektive govorilo se i o doprinosima za Fond PIO. Senator Državne revizorske Institucije Milan Dabović smatra da ćemo, ukoliko se ukinu doprinosi za Fond PIO, morati da povećamo stopu PDV-a. 

Tokom prvog dana panela učesnici Simpozijuma čuli su iskustva Srbije i Hrvatske, a prenijeli su ih Zoran Škobić ispred Saveza računovođa i revizora Srbije i Silvije Orsag, professor Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

Ovogodišnji Simpozijum, okupio je više od 300 učesnika, i biće prilika da predstavnici računovodstveno/revizorske struke daju odgovore na brojne izazove sa kojima se suočava crnogorska ekonomija.

Panelisti na ovogodišnjem događaju biće prepoznati eksperti iz zemlje, regiona ali i zemalja Evropske unije.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. jun 2024 04:18