Међедовић / фото: Б.Б.
02/08/2021 u 10:00 h
Biljana BrašnjoBiljana Brašnjo
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Никшићанин Драган Међедовић годинама чека уплату бенефиција из Жељезаре

Све године рада у Жељезари улагао сам у стамбени фонд и остао сам без тога. Сада годинама потражујем уплату 6,5 година бенефиција којим би ми колико-толико била повећана пензија, испричао је Међедовић "Дану"

Након што је прије скоро двије године успио да се пензионише, Никшићанин Драган Међедовић безуспјешно покушава да ријеши и проблем са неуплаћеним бенефицираним радним стажом. Како је „Дану“ испричао, 31 годину и пет мјесеци је радио у никшићкој Жељезари, а од 2009. године, вољом тадашњег власника те фабрке, са још 26 колега, премјештен је у њемачку фирму „Месер“, гдје је завршио радни вијек.

– Све године рада у Жељезари улагао сам у стамбени фонд и остао сам без тога па и данас живим у згради „десетка“ у Никшићу, која је једна врста колективног смјештаја за раднике, са заједничким купатилима. Сада годинама потражујем уплату 6,5 година бенефиција којим би ми колико-толико била повећана пензија – испричао је Међедовић. Услов за остваривање пензије, односно 67 година старости, стекао је док је радио у „Месеру“, а власници те фирме су му, како је нагласио, исплатили чак и отпремнину. Бенефиције из Жељезаре нису уплаћене за још пет његових колега, који још раде у „Месеру“ и то им је препрека за пензионисање.

image

Жељезара не производи мјесецима

фото: Жељко Шапурић

Међедовић истиче да су ангажовали адвоката јер је право које они траже остварило неколико њихових колега за вријеме бивше државне власти.

– Адвокат се у наше име обраћао надлежним министарствима, бившем премијеру Душку Марковићу, али је остао без одговора. Једино је одговорио Омбудсман који је био категоричан у оцјени да смо нас шесторица дискриминисани у односу на наше колеге којима је неко из бивше власти завршио уплату бенефицираног стажа. Проблем је што не знамо кога да тужимо и остваримо то право које нам по свим законима ове државе припада – истакао је Међедовић.

За уплату бенефицираног радног стажа за њих шесторицу, казао је он, потребно је око 30.000 еура, али та средства не могу потраживати из Жељезаре, која је још званично у стечају.

– Преко адвоката, обратили смо се новим представницима државних институција. Рјешењем бенефиција повећала би ми се пензија, па бих могао да подигнем неки кредит и ријешим себи стамбено питање. Из Жељезаре сам након скоро 32 године отишао без ичега – огорчен је Међедовић.

Жељезара не производи неколико мјесеци, а недавно је почетак производње одложен за 5. октобар.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 10:08