/ - FOTO: MINISTARSTVO
08/12/2023 u 16:05 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Nišavić: Neophodno odrediti dio Budžeta namijenjen finansiranju političkih subjekata

Navedeno, kako je dodala, u skladu je sa najboljom praksom za planiranje budžeta i poštovanja principa neselektivnosti, kada je u pitanju raspodjela sredstava iz javnih izvora

Državna sekretarka u Ministarstvu finansija,  Jovana Nišavić, govorila je danas na XVI Nacionalnoj antikorupcijskoj konferenciji, organizovanoj u okviru projekta koji se realizuje uz podršku Ministarstva spoljnih poslova Holandije.

Ova aktivnost sprovodi se  posredstvom holandske ambasade u našoj zemlji, Evropske unije, Nacionalnog fonda za demokratiju (NED) I Njemačke fondacije za međunarodnu pravnu saradnju (IRZ).

Govoreći na temu Finansiranja političkih partija i izbornih kampanja, u okviru panela posvećenog međunarodnom iskustvu i primjeni zakona u ovoj oblasti, Nišavić je istakla da je Predlogom Fiskalne strategije  2021-2024, kao jedna od mjera fiskalne politike, predviđeno ukidanje procentualnih budžetskih izdvajanja u cilju ujednačavanja planiranja sredstava svim budžetskim korisnicima.

Navedeno, kako je dodala, u skladu je sa najboljom praksom za planiranje budžeta i poštovanja principa neselektivnosti, kada je u pitanju raspodjela sredstava iz javnih izvora.

Imajući u vidu da su kroz programski budžet uvedene informacije o učinku (program/potprogram/aktivnost), sa ciljem praćenja  stepena ostvarenih rezultata rada, Ministarstvo finansija ne raspolaže podacima koji su neophodni za utvrđivanje kvalitetnih ciljeva i indikatora za navedeni program.

Kako je Nišavić saopštila, jedan od pozitivnih rezultata usvajanja Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, jeste omogućavanje stabilnog finansiranja političkih subjekata iz Budžeta, a time i obezbjeđenje lakšeg funkcionisanja političkih partija, koalicija, ali i mjera koje savremene države preduzimaju radi suzbijanja korupcije i finansiranje stranaka iz nezakonitih izvora.

U narednom periodu, kako je Nišavić poručila, neophodno je precizno/fiksno, u apsolutnom iznosu, odrediti dio Budžeta namijenjen finansiranju političkih subjekata, što bi na neki način bilo i ograničenje troškova finansiranja političkih aktivnosti.

U odnosu na obavezu vođenja računovodstvene evidencije od strane političkih subjekata, kako je Nišavić istakla, potrebno je posebnim propisima iz djelokruga rada Ministarstva finansija urediti finansijsko i računovodstveno poslovanje političkih subjekata, imajući u vidu da pojedini politički subjekti vode knjige po gotovinskoj, umjesto obračunskoj osnovi, što dovodi do problema da se računovodstveno poslovanje prati na efikasan način.

Takođe, potrebno je urediti i oblast naknade troškova službenih putovanja za političke subjekte imajući u vidu da je jedini važeći akt Uredba o naknadi troškova zaposlenih u javnom sektoru, u kojoj nijesu na poseban način uređeni uslovi, način ostvarivanja i visina naknade troškova političkih subjekata u smislu ovog Zakona, zaključila je Nišavić.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 23:14