/ - SHUTTERSTOCK
01/02/2023 u 09:12 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Njemačka ekonomija blago pala na kraju prošle godine

Ekonomija je u periodu od oktobra do decembra prema sezonski, kalendarski i cjenovno prilagođenim podacima, smanjena 0,2 odsto u odnosu na prethodna tri mjeseca, kada je, prema revidiranim podacima, porasla 0,5 odsto

Njemačka ekonomija blago je pala u četvrtom tromjesečju prošle godine, objavio je Destatis, posebno navodeći smanjenu potrošnju građana u poređenju s ljetnim mjesecima.

Ekonomija je u periodu od oktobra do decembra prema sezonski, kalendarski i cjenovno prilagođenim podacima, smanjena 0,2 odsto u odnosu na prethodna tri mjeseca, kada je, prema revidiranim podacima, porasla 0,5 odsto.

Poređenje sa posljednjim kvartalom 2021. godine pokazuje rast aktivnosti, prema cjenovno prilagođenim podacima, od 0,5 odsto. Cjenovno i kalendarski prilagođeni podaci pokazuju rast aktivnosti 1,1 odsto, prenosi Hrportfolio.

Destatis je saopštio da je prošlogodišnje četvrto tromjesečje u prosjeku imalo 1,2 radna dana manje nego isti period 2021.

"Ukupno je u prošloj godini najveća evropska privreda, prema cjenovno prilagođenim podacima, porasla 1,8 odsto", objavio je Destatis.

Cjenovno i kalendarski prilagođeni podaci pokazuju rast po stopi od 1,9 posto, čime je procjena snižena 0,1 procentni poen.

Lična potrošnja bila je glavni oslonac ekonomije, a u četvrtom tromjesečju, prema sezonski, kalendarski i cjenovno prilagođenim podacima, bila je niža nego u periodu od jula do septembra.

Vlada je nedavno procijenila da će pad aktivnosti na prelazu godine vjerovatno biti blaži i trajaće kraće nego što se očekivalo prošle jeseni, prognozirajući skroman rast aktivnosti u cijeloj ovoj godini od 0,2 odsto.

U oktobru su prognozirali pad aktivnosti 0,4 odsto.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

31. mart 2023 18:47