Ђикановић / Дан
14/01/2022 u 14:33 h
Biljana BrašnjoBiljana Brašnjo
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ђикановић: НК брокер фирма годинама кршила Закон о тржишту капитала, продавали туђе акције

Акције наведене у рјешењу су акције клијената који су се жалили. Тужилаштво ће процијенити, а суд утврдити да ли су продате мимо њиховог знања, рекао је Ђикановић

Према рјешењу Комисије за тржиште капитала, никшићка НК брокер фирма годинама је кршила Закон о тржишту капитала. Комисија је рјешење о привременој забрани пружања инвестиционих услуга и располагања финансијским инструментима и новчаним средствима клијената НК брокера донијела крајем децембра прошле године, а Монтенегро берза им је привремено суспендовала чланство 24. децембра. Рјешење је донесено након што су три клијента пријавили Комисији незаконито поступање НК брокера, а шесторо је до краја децембра лани полицији у Никшићу пријавило да им је та брокерска кућа без њиховог знања продала акције и отуђила новац. НК брокер, према наводима из рјешења, од 2018. па до краја прошле године продала је преко 80.000 акција шест лица, укупне вриједности скоро 111.000 еура. Да ли су све наведене акције незаконито продате, казао је "Дану" предсједник Комисије др Зоран Ђикановић, тек ће се утврдити, а сва расположива документација која се односи на пословање НК брокера предата је тужилаштву.

– Акције наведене у рјешењу су акције клијената који су се жалили. Тужилаштво ће процијенити, а суд утврдити да ли су продате мимо њиховог знања. Оно што сада могу да вам кажем је да нам се и даље грађани јављају по питању поступања НК брокера и до сада им имамо 13-14 – рекао је јуче Ђикановић.

Продавали и добијали новац, а фирма блокирана

У рјешењу је наведено да је Монтенегро берза 24. децембра обавијестила Комисију да је НК брокер неликвидан и да крши њихова правила. Како је истакнуто, према евиденцији Централне банке фирма је блокирана од 30. новембра прошле године и у блокади је у периоду од 156 дана. Истовремено, Монтенегро берза обавјештава комисију да НК брокер свакодневно приступа трговачком систему берзе, да нијесу измирили обавезе закључно са 22. децембром 2021. године те да не остварују контакте са законским представницима поменутог инвестиционог друштва. Последњи периодични извјештај, наведено је у рјешењу, НК брокер је Комисији доставио 3. септембра, а утврђено је да су пословали преко два рачуна у ЦКБ банци, од којих је један њихов инвестициони, а други је намјенски рачун за трговање хартијама у вриједности у своје име и за рачун клијената и управо са тог рачуна су плаћали обавезе Монтенегро берзи, чиме су на још један начи кршили Закон о тржишту капитала. Комисија је крајем прошле године неколико пута безуспјешно покушала да изврши непосредну контролу НК брокера, али су их "дочекивале" закључане просторије. "Дану" званично није одговорено на питање да ли да брокерска фирма испуњава законске услове за пословање на тржишту капитала, а незванично нам је појашњено да су и ранијих година забиљежене неправилности у раду које су се углавном односиле на неизмиривање одређених обавеза.

Према најновијим информацијама "Дана", број жалби на НК брокер биће и већи, као и вриједност продатих акција јер, према нашим сазнањима, само једно лице из Никшића је оштећено за готово 100.000 еура. Међу особама која је пријавила НК брокер и за коју је провјеру акција Комисија тражила преко Централног клириншког депозитарног друштва (ЦКДД) је и Никшићанин Зарија Вујичић који је 15. децембра лани остао без 45.538 акција ЦГЕС-а вриједних око 40.000 еура. Вујичић је "Дану" потврдио да су акције продате без његовог знања због чега је против НК брокера и брокера Милана Ждраљевића, иначе сина једног од власника поменуте фирме Веселина Ждраљевића, поднио кривичну пријаву. И Будимир Радовић из Шавника "Дану" је устврдио да је преварен и да му је продато 16.000 акција вриједних око 16.000 еура. У рјешењу Комисије је и име Војке Ћаласан, која је један од руководилаца у Електропривреди Црне Горе (ЕПЦГ), у чије је име и за рачун НК брокер, како је наведено, извршио "32 трговине куповина и продаја акција" ЕПЦГ, ЦГЕС-а, Југопретрола и Телекома, у вриједности од 49.373 еура. Ћаласан је међу онима који су полицији у Никшићу пријавили да је НК брокер трговао њеним акцијама без њеног знања и налога.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 03:02