/ FOTO: CEDIS
01/08/2022 u 14:50 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Nova brojila: Radovi u okviru Projekta AMM - proširenje treće faze

Nova brojila omogućavaju automatizovano, jednostavnije i brže mjerenje potrošnje

Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) danas je otpočeo sa izvođenjem radova na realizaciji proširene III faze Projekta modernizacije mjerenja potrošnje električne energije (AMM). Projektom se planira  izmjestiti i ugraditi 20 hiljada novih brojila.

- Nakon uspješno realizovane I, II i III faze AMM projekta, u okviru kojih je ugrađeno preko 338 hiljada „pametnih“ brojila, CEDIS je 2021. godine u cilju unapređenja sistema mjerenja pokrenuo postupak javne nabavke AMM projekat - proširenje treće faze – Mjerači električne energije: Partija 1 - Izvođenje radova i Partija 2 - Isporuka opreme. Ugovor za izvođenje radova je potpisan sa konzorcijuma MEZON-REGIOCOM, nakon čega se krenulo sa aktivnostima, pa su pored usvojenih procedura, Dinamičkog plana izvođenja radova i Plana inspekcija do danas obavljene 4.759 inspekcije na 90 traforeona kojima su obuhvaćena 4.759 korisnika- saopšteno je iz CEDIS-a.

U ovaj fazi, za razliku od prethodnih kada je to bilo u nadležnost izvođača radova, CEDIS će sopstvenim snagama rekonstruisati niskonaponske mreže.

- Tako Projekat, pored ugradnje brojila, podrazumijeva i rekonstrukciju mjernih mjesta, ugradnju novih ormara i dovođenje pripadajuće mreže u stanje koje odgovara i može da podrži modernu tehnologiju za daljinsko mjerenje potrošnje električne enrergije. Na ovaj način, osigurana je i dodatna bezbjednost mjernog mjesta i bezbjednost korisnika, a efekti ovog projekta se višestruko pozitivno odražavaju na cjelokupni distributivni sistem kroz povećanje pouzdanosti i sigurnost u napajanju električnom energijom. Takođe, novim sistemom daljinskog mjerenja utroška električne energije je značajno povećana preciznost mjerenja potrošnje, a mogućnost subjektivne greške prilikom očitavanja brojila svedena na minimum- navode u saopštenju.

Nova brojila omogućavaju automatizovano, jednostavnije i brže mjerenje potrošnje, čime se postiže bolja kontrola isporuke i utroška, te praćenje naponskog nivoa na elektrodistributivnoj mreži, dok je korisnicima omogućen precizan uvid u trenutno stanje potrošnje.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. april 2024 00:11