Ana Novaković Đurović / - VLADA
03/10/2023 u 14:09 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Novaković Đurović: Zabranjuje se upotreba laganih plastičnih kesa

Ovo je najvažniji zakon u oblasti zaštite životne sredine. Primjena ovog zakona može trajno pozitivno promijeniti ekološko lice Crne Gore, kazala je Novaković Đurović

Vlada je na današnoj sjednici, na predlog Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma utvrdila Predlog zakona o upravljanju otpadom. 

- Ovo je najvažniji zakon u oblasti zaštite životne sredine. Primjena ovog zakona može trajno pozitivno promijeniti ekološko lice Crne Gore. Važna novina predviđena zakonom je zabrana upotrebe laganih plastičnih kesa za nošenje, debljine zida od 15 do 50 mikrona, na prodajnom mjestu robe ili proizvoda -  poručila je ministarka Ana Novaković Đurović.

Pomenuta zabrana, kako je saopštila, primjenjivaće se šest mjeseci od dana stupanja na snagu Zakona o upravljanju otpadom.

- Formiraće se inspekcija na nivou države, čiji će osnovni zadatak biti da vrši kontrolu implementacije lokalnih planova upravljanja komunalnim otpadom. Razlozi za ovakvo zakonsko rješenje su prije svega neefikasnost nadzora komunalne inspekcije i komunalne policije - saopštila je ministarka ekologije. 

Kao treću ključnu stvar predloženih izmjena ministarka je navela Program proširene odgovornosti proizvođača. Pod proširenom odgovornošću se podrazumijeva da uvoznici i proizvođači u Crnoj Gori imaju cjelokupnu i organizacionu i finansijsku odgovornost da kad pomenuti proizvodi postanu otpad, da ga zbrinu.

- Očekujem da sve institucije, i lokalne i državne uključene u primjenu, odgovorno obavljaju posao iz svoje nadležnosti - zaključila je Novaković Đurović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 21:04