Цијена струје није се мијењала последње двије године / SRDJAN BOLJEVIC
16/04/2022 u 09:00 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Нове цијене струје РЕГАГЕН објавиће до краја године

ЦЕДИС, ЦГЕС и ЦОТЕЕ дужни су да поднесу захтjеве за утврђивање циjена и накнада за следећи трогодишњи период наjкасниjе до 1. септембра, а РЕГАГЕН ће одлучити по њиховим захтjевима наjкасниjе у року од три мjесеца од дана приjема захтjева, казали су „Дану” регулатори

Регулаторна агенција за енергетику и регулисану комуналну дјелатност (РЕГАГЕН) утврдиће до краја године дозвољени регулаторни прихода за Црногорски електропреносни систем (ЦГЕС), Црногорски електродистрибутивни систем (ЦЕДИС) и Црногорског оператора тржишта електричне енергије (ЦОТЕЕ). Трошкови ове три компаније чине између 50 и 55 одсто укупног рачуна за електричну енергију, док се остатак од 45 до 50 одсто односи на услуге које одређује Електропривреда (ЕПЦГ). Регулаторни период истиче крајем ове године, када ће РЕГАГЕН одредити нови регулаторно дозвољени приход који ће важити од наредне до краја 2025. године.

– РЕГАГЕН jе краjем 2019. године дониjела одлуке о утврђивању циjена за коришћење преносног и дистрибутивног система електричне енергиjе за период 2020–2022. година. Како наведени регулаторни период истиче ове године, РЕГАГЕН jе дониjела одлуку, коjом jе утврдила да ће наредни регулаторни период за оператора преносног система (ЦГЕС), оператора дистрибутивног система (ЦЕДИС) и оператора тржишта електричне енергиjе (ЦОТЕЕ), почети 1.1.2023. године и траjати до 31.12.2025. године. Наведени субjекти су дужни да поднесу захтjеве за утврђивање циjена и накнада за следећи трогодишњи период наjкасниjе до 1. септембра текуће године, а РЕГАГЕН ће одлучити по њиховим захтjевима наjкасниjе у року од три мjесеца од дана приjема захтjева – навели су из регулаторне агенције.

У току израда методологије

Методологиjе за утврђивање регулаторно дозвољеног прихода, циjена и/или накнада за регулисане субjекте су у поступку израде, а приjе њиховог доношења ова подзаконска акта ће бити предмет jавне расправе, казали су из РЕГАГЕН-а.

– У току јавне расправе заинтересована лица ће моћи да даjу своjа мишљења и примjедбе – навели су из агенције на чијем челу је предсједник Одбора Бранислав Прелевић.

Питали смо их и како промјене и поремећаји на тржишту електричне енергије могу утицати на цијене струје за грађане и привреду у 2023. години, односно да ли грађани треба да очекују веће цијене струје у 2023. години.

– Циjена струjе за грађане и привреду у 2023. години ће сумирати и одражавати кретања свих ставки коjе се налазе на рачуну, а дио ставки коjе су у надлежности РЕГАГЕН обухватаjу: ангажовање мрежног капацитета, фиксни дио мрежног капацитета и губици у мрежи (коjи обухватаjу само техничке губитке у систему). Циjене електричне енергиjе, коjе се формираjу на велепродаjном тржишту, утичу на jедну од категориjа трошкова оператора преносног и оператора дистрибутивног система (трошкови набавке електричне енергиjе за покривање оправданих губитака у систему). Дешавања на тржишту, чиjи смо свjедоци, излажу операторе система већим трошковима, међутим, ови трошкови су само jедан од елемената коjи утичу на формирање регулаторно дозвољеног прихода оператора система и циjена коjе утврђуjе РЕГАГЕН. Поред наведеног, од утицаjа ће бити и позитивни ефекти коjи настаjу услед већих прихода од алокациjе прекограничних преносних капацитета од очекиваних, због реализациjе значаjних инвестициjа и пуштања у рад подморске интерконекциjе између Италиjе и Црне Горе. Укупност промjена у електроенегетском систему и на тржишту ће моћи да се сагледа тек након обраде захтjева регулисаних субjеката за утврђивање циjена и накнада за наредни регулаторни период, а краjња циjена струjе ће зависити и од одлуке снабдjевача о циjени електричне енергиjе за наредни период – појаснили су из РЕГАГЕН-а.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 02:30