Протест мјештана Бара Краљских / - приватна архива
19/07/2021 u 10:32 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Нови протест мјештана Бара Краљских и Речина: Концесионару мХЕ дају прилику да исправи недостатке на терену

Сумњамо да вjештачење ниjе у сврху раскида концесионог уговора. Страхуjемо да се овим даjе простор концесионару да исправи неправилоности на терену, поручио jе Лабовић

Мјештани Бара Краљских и Речина поново су се окупили и протестовали не би ли спријечили изградњу мини-хидроелектрана у колашинским селима.

Како jе казао мјештанин Владмир Нововић, на проjектима мХЕ у Барама Краљским „држава jе изиграна и неко jе кршио прописе“.

Према његовим риjечима, то што се „документациjа не слаже са стањем на терену, сасвим jе довољан разлог да се покрене процес прекида концесионих уговора“ .

- Застиђе jе што неко друго министарство Министарству екологиjе мора да наложи да пошаље грађевинску инспекциjу. Министар екологиjе jе писао проjекте за ове мХЕ, он зна све детаље, зна гдjе су Црња Љубаштица и Честогаз. Он добро зна коjи jе терен у питању и шта jе до сада урађено. Он jе први требало кад jе постао министар екологиjе да дође на лице мjеста или да пошаље инспекциjе да се испита оваj посао. Ако не ради посао како треба, нека да оставку - поручио jе Нововић.

image

Протест мјештана Бара Краљских

- приватна архива

И он jе сумња да jе привремена обустава радова „начин да се концесионару да прилика да исправи недостатке на терену“.

- Поручуjемо држави, министарствима и концесионару - овдjе радова бити неће. Нека однесу материjал, нека врате све у провобитно стање и нека се извину мjештанима коjима су повриjедили имовину и направили штету - саопштио jе Нововић.

Мjештани Бара Краљских наjавили су да ће наставити протесте.

- Иза оних коjи се у Краљским Барама противе градњи малих хидроелектрана (мХЕ) не стоjи ниjедан политичка партиjа нити поjединац из свиjета политике - поручено jе са данашњег окупљања мjештана.

На скупу, коjи су у том селу организовали заjедно са диjелом мjештана и власника имања коjи су против изградње мХЕ на Речинскоj риjеци у Речинама, саопштено jе да из њих стоjи „само Устав и право на здраву животну средину“.

Према риjечима предсjедника МЗ Милована Лабовића, чињеница да тек сада вjештак геодетске струке, према рjешењу Министарства екологиjе, просторног планирања и урбанизма, обавља премjер трасе на трену, изазива сумњу. Лабовић jе казао да jе “премjер трасе посао коjи jе трабало радити приjе десет година, чак приjе него што су дате грађевинске дозволе за мХЕ“.

- Сумњамо да вjештачење ниjе у сврху раскида концесионог уговора. Страхуjемо да се овим даjе простор концесионару да исправи неправилоности на терену - поручио jе Лабовић.

У Краљским Барама, на три водотока, мХЕ ради фирма Декар енерџи, а мjештани од jула прошле године протестима, блокадама приступних путева и стражама спречаваjу градњу. Краjем маjа, привремену мjеру обуставе градње на тим и лоџистик.

Лабовић jе рекао и да, кад су са прошлог скупа позвали потпредсjедника Владе Дритана Абазовића и министре капиталнох инвенстициjа и екологиjе, просторног планирања и урбанизма Младена Боjанића и Ратка Митровић да дођу на терен, „то ниjе била прозивка“.

- Позвали смо их да дођу да се увjере какво jе стање на терену. То стање не одговара документациjи коjа прати проjекте мХЕ - тврди предсjедник МЗ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community

Izdvojeno

25. septembar 2021 15:18