/ - IBRAHIM-BORAN-3IJHGGTSDI8-UNSPLASH
17/02/2022 u 14:54 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Нових пет милиона еура подршке привреди

На предлог Министарства економског развоја, Влада усвојила програме подршке

Влада Црне Горе је на данашњој сједници усвојила три програма подршке Министарства економског развоја у складу са усвојеним Програмом рада Владе за 2022.годину, у укупном износу од 5.200.000,00 еура чији је циљ унапређење пословања микро, малих и средњих предузећа, занатлија и што већи допринос развоју прерађивачке индустрије. Осим већег интензитета подршке, једноставније процедуре за пријаву, овај пакет Програма предвиђа увећан проценат бесповратне подршке за привредне субјекте који послују у мање развијеним општинама, са акцентом на сјеверни регион.

Увиђајући потребе привреде, али и значај ових сектора за просперитетан развој црногорске економије, Министарство економског развоја је и за ову годину креирало програме подршке уз значајно већа средства,  који ће унаприједити цјелокупни пословни амбијент и подстаћи даљи опоравак и развој економије. Већ почетком марта биће расписани јавни позиви за учешће у свим програмима који ће садржати основне информације, услове и начин подношења пријаве, рокове и остале релевантне информације.  

Програм за унапређење конкурентности обогаћен је са двије програмске линије, а буџет за реализацију увећан је за милион еура, па ће тако кроз осам појединачних програмских линија бити опредјељено укупно 4 милиона еура. Двије нове програмске линије финансијске подршке односе се на интернационализацију микро, малих и средњих предузећа као и набавку опреме велике вриједности, како би се додатно стимулисала привредна активност и њена развојна компонента. 

Остале програмске линије намијењене су почетницима у бизнису којима ће бити на располагању пакет финансијско-нефинансијске подршке, који ће, у односу на прошлогодишњу програмску линију, поред предузетничких циклуса едукације, техничке подршке у изради бизнис планова и менторинг услуге, омогућити и дио бесповратне финансијске подршке. Такође, новине у програмским линијама подразумијевају увођење додатних компоненти које су у потпуности прилагођене захтјевима привреде, а односе се и на увођење међународних стандарда, подршку дигитализацији, подстицању циркуларне економије… 

Ова средства, којим ће бити подстакнуто пословање ММСП, ојачаће конкурентност и извозни потенцијал, подстаћи унапређење постојећих и развој нових услуга, а тиме омогућити отварање нових радних мјеста. 

Током претходне године МЕР је радио на оживљавању занатства будући да је ову дјелатност карактерисала стагнација у односу на значај који треба да има у економији Црне Горе. Управо због тога, препознајући потребу за унапређењем институционалног и финансијског оквира креиран је Програм за развој занатства за 2022. годину уз износ подршке од 200.000 €, по принципу рефундације, а максимални износ одобрене подршке по апликанту износи 12.000 €.

Овакав приступ допринијеће повећању броја занатлија, јачању конкурентности, унапређењу пословања кроз финансијску подршку за набавку опреме и алата, али и финансијску подршку за организацију и учествовање на домаћим и међународним сајмовима, а све у циљу размјене искуства и ефикаснијег пласирања производа. 

У складу са смјерницама за ревитализацију прерађивачке индустрије које су недавно усвојене на Влади, МЕР креирало је Програм за развој прерађивачке индустрије за 2022. годину. Овим Програмом предузетницима, микро, малим и средњим предузећима из сектора прерађивачке индустрије обезбиједиће се бесповратна подршка за покривање дијела трошкова за набавку производне опреме.

Програм ће тако уз износ од милион еура подстаћи развој ове индустрије и повећање броја запослених. Инвестирање у модерну технологију је приоритет од којег се не смије одступити, а подразумијева рјешавање бројних проблема у сектору прерађивачке индустрије јер ће утицати на повећање капацитета производње, оптимално искоришћавање ресурса, смањење трошкова производње, диверзификацију и развој производа и услуга са већом додатом вриједношћу уз повећање иновационих капацитета и квалитета производа.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 02:31