Photo by Marko Mudrinic on Unsplash-ilustracija
01/07/2021 u 10:02 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

НВО: Порески обвезници плаћају два одржавања за возове, примарно предузеће нема сврху

Интерес свих радника жељезничких предузећа, затим грађана Црне Горе па и НВО ”Возом кроз Црну Гору” је да наши возови буду бренд у регион као што су били у неком ранијем периоду, наводе они

Невладина организација Возом кроз Црну Гору упутила је отворено писмо премијеру Црне Горе Здравку Кривокапићу и министру капиталних инвестиција Младену Бојанићу, у коме указују да  привредно друштво Одржавање жељезничких возних срестава не доприноси одржавању возова, те да нема сврху, јер Жељезнички превоз Црне Горе издваја огромна средства за велике поправке и ремонт возова које се обављају у иностранству.Сходно томе, како наводе, порески обвезници плаћају два одржавања за возове.

Писмо:

Од децембара 2010.године кад је основано привредно друштво Одржавање жељезничких возних срестава па до данас, служило је искључиво за запошљавање партијских кадрова и није се превише водило рачуна о основној дјелатности и интересима пореских обвезника који од својих скромних прихода плаћају запослене. Авантуристичка замисао да ће ово предузеће пословати позитивно или да ће се наћи неки стратешки партнер који ће исто приватизовати је спласнула још 2016.године кад је Влада Црне Горе на основу Информације о стању у жељезничким привредним друштвима, коју је доставило Министарство саобраћаја и поморства донијело Закључак да се исто подијели на два дијела, према врсти послова које се врше за потребе превозника у путничком и теретном саобраћају (Документ бр.08-156 од 11.јула 2016.године, тачка 3.). Колико је неко моћан стајао иза ОЖВС најбоље свједочи закључак да је поменута иницијатива остала мртво слово на папиру.

Одмах по оснивањи предузећа одговорни су били врло ревносни и направили организациону структуру којој би могло да позавиди било које министарство. Извршни директор, помоћник извршног директора, четири директора сектора, два руководиоца самосталних служби, секретар друштва, ПР, шефови депоа, сервиса и радионица. Имају пет чланова Одбора директора разних стручних профила, од пјесника до инжињера, а готово без имало знања и додира са оним што је основна дјелатност предузећа.

Колико ово предузеће доприноси? Одржавају конкретно путничком оператеру три електричне лоцомотиве и неколико радних и спаваћих кола. ЖПЦГ има посебно одржавање за електомоторне возове серије 412/416 и ЦАФ возове.

“Одржавање је низ поступака потребних за откривање, спречавање и отказивање појаве стања отказа техничких система”, је дефиницја која се никако не може користити за ОЖВС. Свако одржавање се дијели на корективно и превентивно. Поставља се питање, које од ових одржања врши ОЖВС?

Правилником о начину одржавања жељезничких возила регулисано је одржавање, контролисање и периодични прегледи жељезничких возила а све у складу са Законом о безбједности у жељезничком саобраћају (Службени лист ЦГ, број 4/08). Кад би ОЖВС радило по поменутом Правилнику милионска срества која издвајају оператери (ЖПЦГ и Монтецарго), за средње и велике оправке, би остајала у Црној Гори а не би ишла ремонтерима у иностранству. ОЖВС врши само мјесечне и дванестомјесечне прегледе (П1 И П12) као и ванпланске оправке. Код ванпланских оправки постоји велики број пропуста па се дешава да поједини вагони или локомотиве по више пута у току мјесеца испадају из саобраћаја због истог квара. Посебна учесталост отказа је евидентна код WЛ кола а да стручна лица ОЖВС нијесу узела учешћа у дијагностицирању проблема и давању предлога о предузимању активности да до истих не долази. Од октобра 2020. године у више наврата (8 WЛ кола) током вожње на релацији Подгорица до Бијелог Поља су испадала из саобраћаја. На поменутим колима стварала се равна мјеста на нагазној површини точка и наносила огромну штету ЖПЦГ и утицала на квалитет пружене услуге јер су путници даљу вожњу настављали у колима за сједење иако су имали уредне карте и резервације за лежај. Постоји велики ризик да се исто не понови током сезоне кад су у возу попуњена сва мјеста и кад би се путницима морао обезбиједити смјештај у хотелу јер у успутним станицама нема резервних вагона.

Интерес свих радника жељезничких предузећа, затим грађана Црне Горе па и НВО”Возом кроз Црну Гору” је да наши возови буду бренд у регион као што су били у неком ранијем периоду кад се тражила резервација више (црногорски пословни воз).

У истраживању које су спровели активисти И чланови НВО”Возом кроз Црну Гору” дошли смо до закључка да све што је менаџмент ОЖВС предузео од оснивања до данас у модернизацији и повећању квалитета јесте кречење и опремање пословних просторија.

Да је менаџмент ЖПЦГ био незадовољан нивоом и квалитетом одржавања возних и вучних срестава доказује чињеница да је набавком ЦАФ возова сам организовао одржавање истих и преузео одржавање електромоторних возова серије 412/416. Мишљења смо да по истом моделу треба организовати одржавање локомотива и вагона и на тај начин повећати квалитет и смањити трошкове који се издвајају за одржавање. Нема оправдања да ЖПЦГ поред свог одржавања додатно плаћа услуге ОЖВС.

Колико је менаџмент ОЖВС био посвећен свом послу и обавезама најбоље свједочи чињеница да за једанест година самосталног рада од оснивања друштва у поступку реструктуирања путем одвајања од акционарског друштва Жељезничког превоза нијесу били у стању да имовину која им је припала укњиже на своје име већ је наплата за порез долазила ЖПЦГ.

Политичким партијама које су на власти одговара овако стање јер су успјели да ухљебе своје активисте И послушнике а колико то кошта пореске обвезнике као да није њихова брига. Док год се не формира Министарство саобраћаја које ће се студиозно бавити саобраћајем нема напретка ни благостања. Очито да су грађани на задњим изборима преварени И да је на снази она народна “ТРЕСЛА СЕ ГОРА РОДИО СЕ МИШ”.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 21:34