/ - PHOTO BY MARKUS SPISKE ON UNSPLASH
16/12/2021 u 15:07 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Обезбијеђена књига евиденције о употреби пестицида за 8.000 пољопривредних произвођача

Кроз књигу евиденције се додатно промовише законска обавеза вођења евиденције за пољопривредне произвођаче, чиме се постиже корак даље у осигуравању одрживе употребе пестицида и примјене ЦЕФТА Одлуке о воћу и поврћу.

Управа за безбједност хране, ветерину и фитосанитарне послове Црне Горе је, у сарадњи са Деутсцхе Геселлсцхафт  фüр Интернатионале Зусамменарбеит (ГИЗ) ГмбХ обезбиједила књигу евиденције о употреби пестицида приликом узгоја воћа и поврћа и других биљних култура за 8.000 пољопривредних произвођача у Црној Гори. 

Свим произвођачима ће, уз подршку Европске уније и Нјемачке Владе, књига евиденције бити доступна и бесплатно дијељена преко локалних пољопривредних и савјетодавних служби и преко Управе за безбједност хране, ветерину и фитосанитарне послове. Пољопривредни произвођачи ће бити у прилици да подигну свој примјерак и преко регистрованих дистрибутера за средства за заштиту биља (пољопривредних апотека), најављено је на данашњој промоцији у Беранама.

Тања Бошковић, менаџерка пројекта у ГИЗ-у кроз који су обезбијеђене књиге евиденције је истакла да је употреба средстава за заштиту биља и максимално дозвољени ниво њихових остатака битан фактор у процесу хармонизације прописа са Европском унијом.

 -Различит ниво усклађености прописа који регулишу ову област у региону утиче на динамику трговинских односа и третман робе која долази из различитих земаља. Европска унија и Нјемачка Влада пружају подршку у унапређивању регионалне сарадње кроз динамичнију хармонизацију прописа и олакшавање трговине у региону, а на темељу снажења међусобног повјерења и капацитета на свим нивоима. Обезбјеђивањем књига евиденције за пољопривредне произвођаче жељели смо да допринесемо напорима Управе за безбједност хране, ветерину и фитосанитарне послове за успостављање система заштите биља и безбједности хране по угледу на најбољу европску праксу- нагласила је Бошковић.

Владимир Ђаковић, директор Управе за безбједност хране, ветерину и фитосанитарне послове је оцијенио да је за успјешну пољопривредну производњу и безбједну храну коју произвођачи са свог газдинства испоручују на тржиште потребно испунити одређене стандарде, као што је правилна употреба пестицида. 

-Вођење евиденције је једна врста потврде и предуслов за њихову правилну употребу. Управа за безбједност хране, ветерину и фитосанитарне послове уз подршку ГИЗ-а обезбиједила је и прилагодила за газдинства која користе пестициде књигу за вођење евиденције, а стручне службе Управе, Министарства пољопривреде као и локалне самоуправе су на располагању за стручну подршку свим произвођачима- нагласио је Ђаковић. 

Милка Петрушић, начелница Одсјека за пестициде у Управи је казала да је књига евиденције о употреби пестицида уједно и подсјетник пољопривредним произвођачима о проблемима са којима су се сусретали у току производње као и утврђивање и исправљање евентуалних грешака у самој производњи. „Кроз евиденцију количине употријебљених пестицида јаснији је преглед трошкова коју свака производња има што је добра основа за планирање трошкова будуће производње“, појаснила је она.

Зорка Прљевић, помоћница директора Управе за Фитосанитарни сектор је истакла да ће се кроз ову мјеру, заједно са Националним планом за одрживу употребу пестицда смањити негативни утицај средстава за заштиту биља, односно смањити ризик по здравље људи и животну средину.

-Како би допринијели овом циљу, наставићемо и са промовисањем интегралних и других нехемијских мјера сузбијања штетних организама- додала је Прљевић. 

Књига евиденције је припремљена у циљу јачања свијести о одрживој употреби пестицида у Црној Гори  и смањења ризика по здравље људи, животиња и животну средину. Овај проблем је углавном повезан са неправилном употребом пестицида, нарочито у производњи воћа и поврћа. На овај начин успоставља се систем у коме се елиминишу евентуалне негативне посљедице коришћења пестицида.  Кроз књигу евиденције се додатно промовише законска обавеза вођења евиденције за пољопривредне произвођаче, чиме се постиже корак даље у осигуравању одрживе употребе пестицида и примјене ЦЕФТА Одлуке о воћу и поврћу.  

Припрему и дистрибуцију књиге евиденције је обезбиједио ГИЗ Отворени регионални фонд за југоисточну Европу – спољна трговина, уз подршку Европске уније и Њемачке Владе, са циљем да подржи ЦЕФТА структуре у њиховим напорима да даље продубе регионалну економску интеграцију и усклађивање са правним тековинама ЕУ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 14:17