Илустрација, новац
23/06/2021 u 16:26 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Објављен ИПАРД позив за подршку руралном туризму

Нови јавни позив је у ЕУ инфо центру представио ресорни министар, Александар Стијовић, заједно са шефом одјељења за сарадњу у Делегацији Европске уније (ЕУ) у Црној Гори, Херманном Спитзом

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде објавило је данас први ИПАРД јавни позив за додјелу бесповратне подршке руралном туризму, кроз који ће пољопривредним произвођачима и микро и малим предузећима на располагању бити нових 6,08 милиона еура.

Из Министарства су казали да објавом новог позива настављају са додјелом подршке, након претходно објављених позива за подршку примарној производњи и преради кроз ИПАРД II програм.

Нови јавни позив је у ЕУ инфо центру представио ресорни министар, Александар Стијовић, заједно са шефом одјељења за сарадњу у Делегацији Европске уније (ЕУ) у Црној Гори, Херманном Спитзом.

Из Министарства су саопштили да позив има за циљ подстицање запошљавања, отварање нових и очување постојец́их радних мјеста кроз развој пословних активности, валоризацију природних и пољопривредних добара и промоцију здраве и органске хране.

"Предмет инвестиције је изградња и/или реконструкција и/или опремање угоститељских објеката за пружање услуга смјештаја, објеката за припремање хране, пића и напитака, уређење туристичке инфраструктуре, изградња и/или реконструкција постројења и/или набавка опреме за обновљиве изворе енергије и набавка опреме и уређаја за третман отпада и отпадних вода", наводи се у саопштењу.

Кроз јавни позив подржаће се инвестиције у рурални туризам у износу од десет хиљада до 150 хиљада ЕУР, уз бесповратну подршку до 65 одсто.

Рок за подношење захтјева је 31. август.

Спитз је казао да је задовољан због оствареног програма оцијенивши да је ИПАРД постао заштитни знак развоја руралног развоја у Црној Гори.

Он је, говорећи о значају програма за цјелокупни пољопривредни сектор и развој руралног туризма, произвођачима послао поруке охрабрења да аплицирају и искористе опредијељену подршку.

Стијовић захвалио Спитзу и колегама из Делегације ЕУ и Европске комисије (ЕК) на подршци у имплементацији тог веома важнога пројекта за Црну Гору.

Он је поручио да ће се сарадња у будућности даље унапрјеђивати и продубљивати.

Сви потребни обрасци везани за конкурисање на јавни позив могу се преузети са сајта Министарства хттпс://www.гов.ме/мпсв, као и интернет странице за ИПАРД ИИ програм www.ипард.гов.ме.

Министарство ће, пратећи стање на терену и епидемиолошку ситуацију у држави, организовати радионице сходно мјерама које Министарство здравља прописује, а користиће се интернет платформе и организовати појединачни састанци са заинтересованим потенцијалним корисницима.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 01:44