фото: МЕК / - фото: МЕК
20/10/2021 u 14:26 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Објављен конкурс за суфинансирање иновација, вриједан 160.000 еура

За суфинансирање учешћа у ЕУРЕКА пројектима опредијељено је 120.000 еура

Министарство економског развоја објавило је Јавни конкурс за суфинансирање иновационе дјелатности у 2021. години. Укупан износ подршке иновационој дјелатности у 2021. години износи 160.000 еура а рок за пријављивање је 16. новембар 2021. године.

 - Предмет Конкурса је подршка развоју иновационе заједнице кроз суфинансирање четири програмске линије утврђене Програмом за иновације 2021-2024: Програмска линија подршке ЕУРЕКА пројектима; Програмска линија за стимулисање заштите и развоја проналаска; Програмска линија за подстицање иновационе културе; и  Програмска линија за реализацију едукативних програма у С3 областима - наводе из овог ресора.

ЕУРЕКА програмом се, истичу они, посебно подстичу мала и средња предузећа на сарадњу са међународним партнерима у покретању истраживачко-развојних и иновативних активности, као и на улагање у истраживања и развој ради јачања њиховог иновационог капацитета. За суфинансирање учешћа у ЕУРЕКА пројектима опредијељено је 120.000 еура.

 - Стимулисање заштите и развоја проналаска подразумијева подстицање правних или физичких лица из Црне Горе која су у 2021. години заштитили свој проналазак патентом у земљи или иностранству или су покренула процес међународне/европске заштите проналаска код WИПО/ЕПО. За ову програмску линију укупан износ подршке износи 15.000 еура - додају из Министарства економског развоја.

Како објашњавају, подршка активностима које се односе на активно подстицање иновационе културе (путем организације такмичења иновативних идеја, кампова за интензивне обуке иновативних стартап тимова, хакатона, мотивационих и сличних догађаја, креирања дигиталних алатки и других активности подршке иновационој дјелатности) има за циљ да утиче на перцепцију иновација као шансе за креирање или унапређење пословања, допринесе препознавању квалитетних иновативних идеја, њиховој афирмацији и приближавању реализацији и сл. Издвојена средства за ову програмску линију износе 15.000 еура.

 - Суфинансирање реализације едукативних програма (љетњих и зимских школа за студенте и младе професионалце) у областима паметне специјализације Црне Горе представља подршку активностима које се односе на реализацију интензивних едукативних програма за студенте и младе истраживаче и професионалце у текућој години конкурса, попут љетњих и зимских школа, у износу од 10.000 еура. Подсјећамо све заинтересоване да је предуслов за остваривање подршке, по основу овог Конкурса, претходна пријава у Регистар иновационе дјелатности која се врши путем портала - закључују они.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 19:22