/ - PHOTO BY SCOTT GRAHAM ON UNSPLASH
21/03/2023 u 12:23 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Objavljena Bijela lista poreskih obveznika

Iz UPC su objasnili da je selekcija obveznika izvršena u skladu sa definisanom internom procedurom za utvrđivanje Bijele liste

 Uprava prihoda i carina (UPC) objavila je ažuriranu Bijelu listu koja sadrži spisak 534 poreska obveznika kod kojih je registrovan najveći stepen redovnosti u izmirivanju obaveza i poštovanja poreskih propisa.

Iz UPC su objasnili da je selekcija obveznika izvršena u skladu sa definisanom internom procedurom za utvrđivanje Bijele liste.

- Određivanje kriterijuma za Bijelu listu poreskih obveznika uslovljeno je izmjenom zakonskih propisa- navodi se u saopštenju.

Kriterijumi za izradu Bijele liste su, između ostalih, predate poreske prijave u skladu sa zakonom i izmirene sve dospjele poreske obaveze za kvartal za koji se objavljuje Bijela lista.

- UPC svojim transparentnim i partnerskim pristupom i odnosom, uz strogo poštovanje zakonskih propisa, a kroz pružanje podsticaja i jačanje shvatanja o značaju urednog izmirivanja poreskih obaveza, nastoji da sa poreskim obveznicima trasira zajednički put kojem je krajnji cilj briga o državnom budžetu na opštu dobrobit- zaključuje se u saopštenju.

Kriterijumi za izradu  Bijele liste:

- predate poreske prijave  u skladu sa zakonom ( Jedinstveni obrazac izvještaja o obračunatom  i plaćenom porezu na dohodak fizičkih lica i doprinosima za obavezno socijalno osiguranje; Prijava poreza na dodatu vrijednost; Prijava poreza na dobit - sa iskazanom dobiti;

- izmirene sve dospjele poreske obaveze, za kvartal, za koji se objavljuje Bijela lista;

- poreski obveznici kod kojih je u IOPPD obrascu, za  veći broj  zaposlenih lica izvršen obračun iznad prosječne bruto zarade;

- poreski obveznici koji upošljavaju više od 10 zaposlenih lica;

- šifra djelatnosti.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 08:31