/ фото: ПР ЦЕНТАР
21/06/2022 u 23:06 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Област грађевинарства да постане иновативна и да задовољи потребе грађана и економије

Предсједник ИКЦГ, Никола Луковић рекао је да кроз Нови европски Баухаус желимо да размишљамо о простору као највриједнијем добру које требамо паметно користити

 Област грађевинарства треба да постане иновативна и да задовољи потребе црногорских грађанки, грађана и економије на ефикасан начин, као и постане дио грађевинарства Европске уније  и конкурентна у пружању услуга у међународним пројектима.

То је поручено на свечаној академији поводом обиљежавања Европског дана инжењера чија је тема “Нови европски Баухаус – улога инжењера и инжењерки”, коју је организовала Инжењерска комора Црне Горе (ИКЦГ).

Предсједник ИКЦГ, Никола Луковић рекао је да кроз Нови европски Баухаус желимо да размишљамо о простору као највриједнијем добру које требамо паметно користити.

- То је и водећи мотив наше свечане академије. У наредна три дана откриваћемо моделе на који начин можемо да допринесемо развоју ове европске иницијативе, те како да европске стандарде преведемо у домаћу локалну праксу, унаприједимо је и дамо јој смисао гдје смо у оквиру Европске зелене агенде- рекао је Луковић.

Казао је да су циљеви који су дефинисани кроз Европску зелену агенду у тијесном односу са свакодневним радом инжењера, пише ПР Центар.

- Инжењерска изврсност, која се исказује у различитим формама, основни је фактор успјеха зеленог договора. Брзина процеса транзиције у великој мјери зависи од паметних инжењерских рјешења као темеља зелених политика и промјена навика- навео је Луковић.

Према његовим ријечима, инжењери су кључни фактор у многим научним и техничким пољима експертизе – почевши од грађевинарства, машинства, саобраћаја, мобилности, управљања отпадом, електронике, хидроинжењерства, биологије, хемије...

- Због тога, у све мјере и циљеве у оквиру Зелене агенде морају бити укључене различите инжењерске струке. Веома нам је јасно да је инжењерска изврсност један од најзначајнијих фактора за успјешну зелену транзицију, али и један од основних елемената инжењерске изврсности морају бити инжењерска самосталност и независност, која једина може да гарантује да на доношење одлуке нијесу утицали други лични интереси“, истакао је Луковић.

- Инжењерска изврсност подразумијева и солидну базу теоријског знања, вјештина и компетенција и висок ниво професионалне независности- рекао је Луковић.

Министарка просторног планирања и урбанизма, Ана Новаковић Ђуровић, казала је да за тај ресор, област грађевинарства, посебно коришћење просторног ресурса - приоритет, поручујући да ће у тим областима струка имати кључну улогу.

- Наше је да саслушамо струку и да оно што су њен став и јавни интерес интегришемо у јавне политике- рекла је Новаковић Ђуровић.

Истакла је да у свом раду Министарство користи позитивна искуства из глобалних, европских и процеса у региону, заснованих на принципима одрживог развоја и одрживог грађевинарства, „имајући у виду процес глобализације који ће, како је објективно очекивати, нажалост, само мали број земаља у развоју бити у стању и прилици да се адекватно укључи и избори за високу позицију“.

- Стога је наш заједнички циљ да област грађевинарства постане иновативна и да задовољи потребе црногорских грађанки и грађана и економије на ефикасан начин, да постане дио грађевинарства ЕУ и да постане конкурентна у пружању услуга у међународним пројектима- рекла је Новаковић Ђуровић.

Према њеним ријечима, водећи принцип којим се руководи Министарство на чијем је челу је развој грађевинарства као интегрални дио процеса европске интеграције и одрживог развоја Црне Горе.

„Процес европске интеграције је апсолутни приоритет 43. Владе и у том процесу у ИКЦГ препознајемо стратешког партнера да заједно усвајамо и имплементирамо европске стандарде у овим областима. Стога, у наредном периоду, очекујемо активно учешће ИКЦГ како би кроз нова законска рјешења која имамо у плану израђивати, смањили нерационално трошење вриједних и необноовљивих просторних ресурса и обезбиједили квалитетније животно окружење“, казала је Новаковић Ђуровић.

Предсједник Скупштине ИКЦГ, Срђан Лаковић, представник ИКЦГ у Еуропеан Цоунцил оф Енгинеерс Цхамберс, рекао је, у онлајн обраћању да та асоцијација промовише зелени план и Европски баухаус који се темељи на три стуба – љепоти, у смислу лијепог живота, одрживости и заједништву.

- Мислим да је то нешто чему ми иначе у нашем искуству и развоју морамо и требамо да инсистирамо- казао је Лаковић.

Предсједница Струковне коморе грађевинских инжењера Олга Радуловић, представница Струковне коморе грађевинских инжењера и чланица извршног одбора Еуропеан Цоунцил оф Цивил Енгинеерс, рекла је да инжењери имају велику улогу и дужност да, поштујући простор и користећи га на најбољи начин, учине својим дјелима живот бољим и удобнијим.

- Инжењери су снага. Једна од снага државе у остваривању циљева за бољи живот. Цијенимо да нам је то велики циљ и да идемо храбро ка томе да поправљамо све оно што је лоше, а  оно што је добро да издижемо- поручила је Радуловић у онлајн обраћању.

Присутнима су се онлајн обратили и представник Европске комисије Лорензо Де Симоне и предсједник Еуропеан Цоунцил оф Енгинеерс Цхамберс, господин Клаус Туредл.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 07:46