/ foto ilustracija: UP
01/03/2023 u 09:32 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Od jula cigarete skuplje deset centi

On je u Skupštini,koja je u utorak usvojila izmjene i dopune više finansijskih i poreskih zakona, rekao da je akcizni kalendar maksimalno ublažen i da se pokupljenje cigareta od deset odsto očejuje od ljeta, odnosno od 1. jula

Posupljenje cigareta od deset centi po paklici može se očekivati od 1. jula, dok ostalih poskupljenja neće biti, saopštio je u ministar finansija Aleksandar Damjanović.

(VIDEO) Skupština usvojila izmjene i dopune Zakona o akcizama

On je u Skupštini,koja je u utorak usvojila izmjene i dopune više finansijskih i poreskih zakona, rekao da je akcizni kalendar maksimalno ublažen i da se pokupljenje cigareta od deset odsto očejuje od ljeta, odnosno od 1. jula.

- Što se tiče ostalih proizvoda, neće biti nikakvih povećanja ni danas, ni sjutra. Tu se misli na one proizvode, što je naša obaveza prema EU politici i građanima da se štiti zdravlje i da se akciziraju proizvodi štetni po zdravlje, jer su troškovi za zdravstvene usluge koji su uzrokovani tim štetnim proizvodima enormni. Dakle prije 1. jula neće biti nikakvih poskupljenja- kazao je Damjanović.

Izmjenama zakona, koje je Skupština usvojila, predviđeno je da će kupci nekretnina vrjednijih od 150 hiljada eura plaćati veći porez, firme iz ofšor zona imaće porez po odbitku od 30 odsto, a ubrzava se i povećanje akciza na duvanske proizvode.

Predlog izmjena i dopuna Zakona o igrama na sreću povučen je na doradu. Damjanović je objasnio da je cilj izmjena zakona povećanje poreskih prihoda i smanjenje sive ekonomije.

On je saopštio da je akcizni kalendar maksimalno ublažen i najavio adekvatno oporezivanje igara na sreću.

- Od 15 miliona eura mršavih koje država prihoduje, prihodovaćemo 25 do 30 miliona- poručio je Damjanović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 05:59