И Ботуњани би да ваде шљунак из ријеке / фото: Иван Петровић Ипе
20/11/2021 u 15:47 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Од шљунка из свих ријека држави 1,2, а приватницима само од Мораче 138 милиона

Концесионари су у просјеку држави за кубик ријечног материјала, плаћали око 3,4 еура, док је на тржишту кубик продаван за најмање десет еура

Из црногорских ријека Мораче, Лима, Грачанице, Таре, Ибра, Цијевне и других, од 2010. до краја 2020, према званичним подацима, извађено је 362.335 кубика шљунка, од чега је држави плаћено 1.232.287 еура, показују званични подаци Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, достављени "Дану". Концесионари су у просјеку држави за кубик ријечног материјала плаћали око 3,4 еура, док је на тржишту кубик продаван за најмање десет еура.

Ипак, званични подаци нијесу коначни, јер незваничне процјене већ показују да су концесионари у ствари узимали десетине милиона еура само из Мораче, а уколико се узму остале ријеке, онда се долази и до неколико стотина милиона. Центар за заштиту и проучавање птица указао је ове седмице да је експлоатација шљунка из Мораче интензивирана након 2005. године, да је 2017. одлуком Министарства пољопривреде уведен мораториjум, али jе након тога интензивно експлоатисање шљунка настављено под окриљем проjекта наводне регулациjе тока риjеке Мораче. Они су утврдили да се ископине шљунка простиру на површини од око 306 хектара.

– Ако узмемо у обзир да се шљунак вади до просjечне дубине од око три метра, долазимо до броjке да jе до сада ископано око 12 милиона кубних метара шљунка и пиjеска коjи су коришћени углавном у грађевинскоj индустриjи. Циjена кубика шљунка креће се око 8,00 – 15,00 еура, а ако узмемо просjећну циjену од 11,50 еура по кубику долазимо до цифре од 138.000.000 еура. Рачуница jе и више него jасна – држава своjе ресурсе ставља на располагање повлашћеним поjединцима коjи jоj за ту "услугу" враћаjу у виду траjне девастациjе – казали су у Центру.

Иако су ове седмице почела хапшења због нелегалне експлоатације шљунка, с тим активностима се није стало. Министар пољопривреде Александар Стијовић казао је раније да је сваки камион шљунка који се сада извади незаконит и украден. Предсједник одбора директора Регионалног водовода Црногорско приморје Зоран Лакушић јуче је саопштио да се шљунак вади. Он је истакао да се на заштићеноj другоj санитарноj зони водоизворишта Боље сестре, чији је капацитет смањен за 80 одсто, због бјесомучне експлоатације шљунка, постављене су нове препреке како се не би могло прићи службеним аутом сепарациjама и мjестима гдjе се експлотише шљунак, али се иде пjешке на неке дионице да би се утврдило чињенично стање.

– Предузеће "Циjевна комерц" и даље, и поред забране несметано ради – казао је Лакушић, који је на друштвеним мрежама објавио снимак постројења која раде, а која се налазе на локацији преко пута села Понари, послиjе Вуковачког моста.

Јуче је црногорска полиција привела још четири особе због наводне умијешаности у посао нелегалне експлоатације шљунка из ријечних корита. Према незваничним информацијама, слободе су лишени Милан Бобичић, Предраг Вукчевић, Зоран Мараш и Живко Батровић, који су послије давања изјаве пуштени да се бране са слободе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 03:21