/ LAZAR RUZIC
08/04/2022 u 17:49 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Од уторка јефтиније све врсте горива

Еуросупер 95 ће од уторка коштати 1,70 еура, литар еуросупера 98 ће коштати 1,74 еура, док ће литар еуродузела бити 1,72 еура

Све врсте горива биће јефтиније од уторка. Еуросупер 95 и еуросупер 98 ће појефтинити један цент, док ће еуродизел бити јефтинији за три цента, потврдио је "Дану" савјетник за анализе и испитивање тржишта Удружења нафтних компанија Црне Горе (УНКЦГ) Драшко Стриковић.

Еуросупер 95 ће од уторка коштати 1,70 еура, литар еуросупера 98 ће коштати 1,74 еура, док ће литар еуродузела бити 1,72 еура.

Претходне двије седмице, први пут је у Црној Гори литар дизела био на истом нивоу као литар бензина. То се десило из разлога што је за дизелом била много већа потражња.

Када је у питању лож уље, оно ће такође појефтинити један цент и коштаће 1,66 еура по литру.

Упркос смањењу цијена горива од уторка, цијене нафтних деривата ће и даље бити на високом нивоу за црногорске стандарде. Прије мјесец дана, због сукоба у Украјини, цијене горива су драстично порасле, бензин за 16 центи, а дизел за 29 центи. Након тога је бензин пао за три цента, а дизел порастао за још један цент.

Многи возачи су прије мјесец дана напунили резервоаре, а неки и бидоне, како би уштедјели или како би имали до евентуалне стабилизације или смањења цијена горива, међутим, упркос смањењу цијена нафте на свјетским тржиштима од тада, није дошло до значајног пада цијена горива.

Влада је Скупштини доставила предлог закона о смањењу акциза на гориво за 40 одсто, али потпредсједник Скупштине Страхиња Булајић не заказује сједницу због формирања мањинске Владе.

Политичка криза или раскид коалиције која је побиједила на изборима довела је до тога да је Црна Гора једина држава у региону, а вјероватно и у Европи, која није смањила цијене горива након драстичног раста цијена.

Наредни обрачун цијена горива биће 25. априла, а евентуалне нове цијене ће ступити на снагу од 26. априла.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 10:51