/ Фото: Ненад Мандић
02/06/2022 u 06:23 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Од уторка нови раст цијена горива

Према пресјеку од сриједе, односно за седам од десет дана који улазе у обрачун, цијена бензина би порасла шест центи по литру, еуродизела пет, а лож уља четири цента, казао је Стриковић

Према досадашњим параметрима, цијене нафтних деривата у Црној Гори ће поскупјети наредног уторка.

Виши савјетник за анализу и испитивања тржишта у Удружењу нафтних компанија Црне Горе (УНКЦГ) Драшко Стриковић казао је за "Дан" да би по пресјеку од сриједе, односно за седам од десет дана који улазе у обрачун, бензини порасли шест центи по литру, еуродизел пет, а лож уље четири цента.

– Како се очекује и даље раст котација у наредна три дана, може се очекивати да ће повећање бити и веће. Котациjе су кренуле постепено расти како су припремане санкциjе Русиjи од стране ЕУ, а након усваjања, берзе су скочиле само у jедном дану око пет одсто – појаснио је Стриковић за "Дан".

Дакле, повећање цијена горива од уторка је неминовно, само је питање у ком износу ће цијене горива поново скочити. Почетком маја цијене су пале од 14 до 18 центи јер је Влада смањила акцизе за 40 одсто. Потом је бензин, послије двије седмице, порастао за девет центи, док је еуродизел пао пет центи.

С обзиром на то да нас поново очекује раст цијена нафтних деривата, питали смо Министарство финансија (МФ), на чијем челу је Александар Дамјановић, хоће ли искористити законску могућност и смањити акцизе за додатних десет одсто.

Незванично нам је речено да Министарство финансија ради анализе утицаја на буџет, те да ће јавност о томе бити обавијештена на вријеме.

Смањење акциза за још 10 одсто прије неколико дана су тражиле Социјалдемократе (СД). Из те партије су казали да Влада треба да искористи законску могућност и да смањи акцизе за још 10 одсто и тиме додатно утиче на цијене горива. Та законска могућност је предвиђена управо захваљујући њиховом амандамну, који је Дамјановић прихватио.

Дамјановић је прошле седмице у Скупштини казао да смањење важи за четири обрачунска периода, те да ће пред трећи, који ће бити у понедјељак, ићи са варијантом смањења акциза од још десет одсто.

– То ће бити праг коjи имамо и управо због тога jе испрва ишло 40 одсто, да бисмо имали резерву од 10 одсто, ако се деси ово што се дешава – изјавио је Дамjановић прошле седмице.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 17:55