Министар вјерује у бољу сезоне од рекордне 2019. године / Иван Петровић Ипе
14/05/2022 u 09:19 h
Marko StojanovićMarko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Оцјена ПК: Црна Гора има потенцијал да љетња сезона буде успјешна; Дио угоститеља тражи опорезивање бакшиша

Министар Ђуровић је навео и да је чуо много опречних мишљења када је у питању опорезивање бакшиша, те да би волио да ПКЦГ изађе са јединственим предлогом о том питању како би се могло дјеловати конкретније

Црна Гора има предуслове да ова туристичка сезона буде боља и од рекордне, поручио је нови министар економског развоја и туризма Горан Ђуровић на састанку са представницима Одбора за туризам и угоститељство Привредне коморе Црне Горе (ПКЦГ).

Представници овог сектора представили су министру резултате из предсезоне, као и проблеме са којима се суочавају већ дужи временски период.

Једно од питања које се покренуло на састанку јесте и евентуално увођење опорезивања бакшиша, што је предложио директор Липске пећине Томо Кнежевић.

Он је истакао да би требало размислити о томе, те да би износ ПДВ-а на тај сегмент требало да износи око девет одсто.

Кнежевић је истакао и да би требало црногорску туристичку понуду много боље представити западу и скандинавском тржишту, као и на тржишту Кине, те да би се то требало радити у кооперацији са регионом.

Министар Ђуровић је навео и да је чуо много опречних мишљења када је у питању опорезивање бакшиша, те да би волио да ПКЦГ изађе са јединственим предлогом о том питању како би се могло дјеловати конкретније.

Представници угоститељског сектора су истакли да се суочавају са проблемом буке, те да би требало законски регулисати гдје се могу налазити дискотеке и отворени шанкови. Један од већих проблема са којим се сусрећу послодавци у сектору угоститељства јесте и недостатак радне снаге, као и проблем дугог чекања на обраде захтјева за дозволу за рад радника из региона.

Ако НТО не буде имао већи буџет, неће бити министар

Министар Ђуровић је истакао и да је задатак министарства и угоститеља да сезона буде успјешна и боља од рекордне 2019. године

– Стално упоређуjемо резултате са 2019. годином. Држава има потенциjал да приходи буду већи од те године Ово министарство ће бити отворено за све јер мора да постоjи синергиjа између нас – казао је Ђуровић.

Он је поручио и да ће повећати средства за Националну туристичку организацију, те да уколико до тога не дође он неће бити министар.

Директорица НТО Ана Трипковић Марковић казала jе да у предсезони у земљи борави око 33.000 туриста што jе, како jе навела, скоро три пута више него прошле године и 70 више него 2019. године.

– Поjедини хотели имаjу букинг од 80 одсто попуњености за предстојећу сезону – казала је Трипковић Марковић.

Представница Хотелске групе "Будванска ривијера" Милена Раичковић је истакла да се, осим недостатка радне снаге, угоститељи суочавају и са дугим чекањем за издавање дозволе за рад, те да би поред смањења рока за издавање требало размислити и о увођењу привремене дозволе како би радници који чекају на издавање могли бити ангажовани одмах по доласку. Она је истакла и да је добро што ће бити скраћен рок за издавање дозвола на 10 дана, али да је прије неколико година тај рок износио око седам дана.

Представник МУП-а Драган Дашић је истакао и да закон не препознаје привремене дозволе те да се на том пољу мало шта може учинити. Један од предлога који се могао чути на сједници је и да радници из региона, за дозволе за рад могу аплицирати у конзуларним и дипломатским представништвима Црне Горе, како би се рок за њихов долазак за рад у Црну Гору додатно скратио.

Међу предлозима могло се чути и да би како би се дошло до радне снаге, размисли о увођењу субвенција за студенте, односно евентуално смањивање школарине за високошколце који буду радили сезонске послове.

Министар Ђуровић је истакао да би о том предлогу, који му дјелује као веома добар, мора разговарати са министром финансија, те да ће тек у наредном периоду моћи да каже да ли је изводљив.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 18:48