/ - FOTO: PKCG
14/09/2023 u 18:53 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Odbor udruženja turizma i ugostitelja: Oformiti samostalno Ministarstvo turizma

Na današnjoj sjednici konstituisan je i novi saziv tog Odbora

Odbor udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore Crne Gore (PKCG) uputi je apel mandataru da se oformi samostalno Ministarstvo turizma. Na današnjoj sjednici konstituisan je i novi saziv tog Odbora. Predsjednik ostaje Ranko Jovović.Kako je saopšteno iz PKCG, verifikovani su mandati 28 članova Odbora koji okuplja najznačajnije kompanije iz ovog privrednog sektora. Usvojen je i Poslovnik kojim se uređuju organizacija i rad Odbora.

Jovović je kazao da se ograničenja koja opterećuju poslovanje u turizmu mogu riješiti samo strateški, partnerskom saradnjom i sinhronizovanim djelovanjem privrede i državnih institucija.

Istakao je da uspješno i kvalitetno upravljanje turističkom destinacijom predstavlja preduslov kvalitetnog turističkog proizvoda. Sve to zahtijeva jasnu viziju, konkurentnost naše turističke ponude i jačanje saradnje između privatnog i javnog sektora što doprinosi razvijanju saradnje regiona, kao i procesima stabilizacije i pridruživanja Evropskoj uniji.

"Ukazujući na činjenicu, da je turizam privredna grana koja ima veliki potencijal, stvara dodatne mogućnosti za povećanje zaposlenosti, rast BDP i snažno utiče na srodne privredne djelatnosti, a u cilju optimalnog djelovanja na ekonomski razvoj i unapređenje turističke destinacije, Odbor udruženja turizma i ugostiteljstva i ovoga puta upućuje apel mandataru da se oformi samostalno Ministarstvo turizma", rekao je Jovović.

Zamjenik predsjednika Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva Luka Bulatović ukazao je da je prethodni saziv Odbora između ostalog istakao neophodnost unapređenja promocije Crne Gore na specijalizovanim MICE sajmovima, što je rezultiralo izradom Predloga projektnog zadatka za izradu MICE platforme koja će biti na sajtu Privredne komore. U narednom periodu će biti raspisan Javni poziv za traženje ponuda potencijalnih IT izvođača.

"Date su sugestije na standarde NTO-a za bavljenje MICE industrijom i data je inicijativa za formiranje kongresnog biroa u Privrednoj komori. U narednom period se nastavljaju aktivnosti na izradi MICE portala u Privrednoj komori", rekao je Bulatović.

On je kazao da će Odbor udruženja intenzivirati pregovore sa Organizacijom za zaštitu prava autora muzike - PAM kako bi se došlo do za privredu najpovoljnijeg rješenja problema autorskih naknada. U fokusu će takođe biti saradnja sa nadležnim državnim organima u cilju rješavanja izazova obezbjeđenja nedostajućeg kadra sa udaljenih tržišta, pojednostavljenjem procedura za zapošljavanje stranaca.

Odbor je izabrao članove koji će, pored predsjednika Jovovića, predstavljati ovo tijelo u Skupštini Privredne komore. Riječ je o Nikoli Kasalu, Beppler&Jacobson, Ivani Đurović, Savana CM&L, Andriji Pešiću, HG Montenegrostars i Luki Bulatoviću, Explorer DMC.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. novembar 2023 23:10