/ FOTO - IVAN PETROVIC - IPE
04/04/2023 u 09:47 h
Marko StojanovićMarko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Odbor za ekonomiju podržao izmjene Zakona o Centralnoj banci: Guvernera biraјu na konkursu

Promjenu postojeće procedure predložio je poslanik Demokratskog fronta Dejan Đurović, koji je istakao da treba da se prekine praksa da samo jedna ličnost predlaže nekoga na ovakvu funkciji

Odbor za ekonomiju, finansije i budžet podržao je izmjene i dopune Zakona o Centralnoj banci (CBCG) kojima je predloženo da guvernera te institucije imenuje Skupština na osnovu javnog konkursa umjesto dosadašnjeg izbora od strane predsjednika države.

Promjenu postojeće procedure promjene guvernera predložio je poslanik Demokratskog fronta (DF) Dejan Đurović, koji je istakao da treba da se prekine praksa da samo jedna ličnost predlaže nekoga na ovakvu funkciji.

– Možda je neko od političkih neistomišljenika mislio sada kada smo izabrali novog predsjednika da ćemo povući ovaj predlog, ali neće biti tako – kazao je Đurović.

Ovaj predlog podržali su predstavnici URA, DF-a i Demokrata u odboru.

Međutim, iz CBCG ukazuјu na politizaciju i ignorisanje zvaničnih ocjena Evropske komisije i MMF-a u vezi sa predlogom, koјi, kako navode, direktno potkopava nezavisnost Centralne banke.

– Skraćivanje mandata Savjeta Centralne banke direktno utiče i na Ustavom garantovanu nezavisnost CBCG, čime se dodatno ugrožava i proces pristupanja Evropskoj uniji. Naime, jedan od najvažnijih principa pregovaračkog poglavlja 17 je puna nezavisnost Centralne banke, koja se, pored ostalog, obezbjeđuje i mandatom Savjeta CBCG dužim od mandata Skupštine. Skraćivanjem mandata Savjeta ugrožava se i zatvaranje poglavlja 17, a čak se može dovesti u pitanje i dalje korišćenje eura u Crnoj Gori – ističu iz CBCG.

Iz CBCG navode da bi, ukoliko bi Skupština podržala ovakav predlog zakona, Crna Gora prekršila svoju obavezu iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju kojim je propisano da svi zakoni koji se odnose na zajedničke tekovine Evropske unije prije usvajanja moraju biti poslati Evropskoj komisiji na mišljenje i saglasnost

.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. mart 2024 17:50