Стијовић, Милатовић и Спајић / Фото: Бојана Чупић
28/04/2022 u 22:47 h
Marko StojanovićMarko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Одлазећа Влада урадила доста на економском плану: Искорак праћен кризом

Да ли су министри могли више остаје питање, обзиром да је вријеме њиховог мандата остало у сјенци политичке нестабилности у држави

Одлазећи министри из економског сектора такозване експертске Владе на чијем је челу био премијер Здравко Кривокапић, према ријечима саговорника "Дана", направили су одређени искорак када је у питању економија Црне Горе. а а да ли су могли више остаје питање, обзиром да је вријеме њиховог мандата остало у сјенци политичке нестабилности у држави, као и глобалне кризе која је након пандемије настављена и ратом у Украјини.

Министри Јаков Милатовић, Милојко Спајић и Младен Бојанић за свог мандата спровели су реформе које су у јавности често наилазиле на опречне реакције, довеле су до радикалног заокрета у економској профилацији тржишта.

image

Бојанић

Фото: Срђан Бољевић

Влада је на дужност ступила 4. децембра 2020. године, а већ пар дана касније задужила се 750 милиона еура, што је већ тада у опозицији и у дијелу владајуће коалиције дочекано "на нож", јер су државне обвезнице емитоване на период од седам година и каматом од 2,95 одсто и све су продате.

Следећи корак који је подијелио јавност јесте гашење дотадашње националне авиокомпаније Монтенегроерлајнз и оснивање нове Ер Монтенегро. Наредне активности укључивале су мјере подршке грађанима и привреди, у износу од преко 320 милиона еура, угроженим категоријама у два наврата додијељене су једнократне помоћи од по 50 еура.

image

Милатовић и Спајић

Фото: Лазар Ружић

Основан је Кредитно-гарантни фонд који ће омогућити до 6.000 кредита у износу од преко 200 милиона еура, бившим запосленима из рударско-металске индустрије који су без посла остали због стечаја, опредијељена је помоћ од по 12.000 еура, а радницима Жељезаре након обуставе рада омогућена је исплата зарада. Одлазећи министри у сарадњи са Скупштином, омогућили су и дјечје додатке у износу од 30 еура, туристичке ваучере за медицинске, просвјетне и социјалне раднике.

Највеће достигнуће свакако за њиховог мандата је повећање минималне и просјечне зараде у оквиру "Европа сад" као и најављено усклађивање пензија, односно повећање за 10 одсто. Када је ријеч о броју запослених у Црној Гори, према подацима Монстата у децембру 2020. године било их је 160.978, док је само годину дана касније број порастао за око 50 хиљада, на 211.302.

У сектору капиталних инвестиција, главни пројекат је био аутопут, који још није отворен. Пројекат су наслиједили од претходне Владе, завршено је 99,1 одсто грађевинских радова, али се још не зна када ће дионица од 900 милиона бити пуштена у саобраћај. Почело се и са истраживањем подморја, али за сада нема нафте.

Стечај у МА није одрађен како треба

Дрецун наводи да је програм "Европа сад" био одличан потез, али да као замјерке у њиховом раду види начин на који је угашен МА, као и нека кадровска решења.

– Криза је изазвана екстерним факторима и била би далеко погубнија да није било повећања зарада. Довођење људи без искуства на позиције у министарству финансија створило је безброј невидљивих техничких проблема. Када је ријеч о стечају у националној авиокомпанији, није одрађен како треба и сматрам да је боље било подијелити компанију на двије, како би се тим експерата позабавио решавањем проблема у истој – казао је Дрецун.

Он је истакао и да када је ријеч о аутопуту, који и даље није отворен, није одговорност ове Владе, јер је пројекат наслијеђен.

Економски аналитичар Предраг Дрецун наводи да смо у одлазећој Влади после дуго времена имали солидан економски трио, који је понудио нове идеје.

image

Предраг Дрецун

Фото: Срђан Бољевић

– Амбијент у ком су дјеловали им није дозволио да се размахну. У таквим условима, када се повуче пар стратешки важних потеза, а немате простора да их довршите онда се јављају проблеми. Све у свему, сматрам да су њих тројица положили испит, њихов рад у економском ресору се може оцијенити једном солидном оцјеном упркос примјетном неслагању између Бојанића са једне и Милатовића и Спајића са друге стране – истиче Дрецун.

Пољопривреда била у фокусу више него раније

Мандат министра пољопривреде Александра Стијовића обиљежиле су кризе са снабдијевањем брашном и житарицама, бројни протести пољопривредника, као и проблем криволова.

Ипак, усвојен је пакет мјера подршке пољопривредницима у износу од пет милиона еура, повећане су субвенције за пољопривреднике, усвојен највећи агробуџет до сада у износу од 50 милиона еура...

Лани се са Агробуџетом драстично каснило, што је изазивало гнијев код пољопривредника. У јеку кризе на тржишту брашна, министар је водио преговоре са другим произвођачима у региону и обезбиједио алтернативно снабдијевање. Пољопривредници нису били расположени да прокоментаришу његов досадашњи рад.

Посланик УЦГ Владимир Добричанин је навео да су проблеми одлазеће Владе почели на самом почетку, нарочито због изостанка политичке подршке.

image

Добричанин

Фото: Иван Петровић Ипе

– Бесмислено је данас говорити о кривици, данас се формира нова Влада упитног легитимитета. Али данас се захваљујући одлазећим министрима осјећа прогрес у економском смислу, повећане су плате и грађани су осјетили неки бољитак. Тачно је да су цијене скочиле, али то су процеси на које ми као држава нисмо могли да утичемо, али сигурно би имали много већи проблем да плате нису порасле. Ипак, оно чега треба да будемо свјесни, је да су и Скупштина и Влада по први пут биле много транспарентније и контролисаније од стране јавности. У неким секторима јесте било проблема, нарочито када се узме у обзир ситуација у Луци Бар одакле су се износили дрога и цигарете како је ко хтио – поручио је Добричанин.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 16:35