Ријека Комарница / Ћуковић
20/02/2022 u 13:32 h
Marko StojanovićMarko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Одлука МКИ: ЕПЦГ ће добити концесију за градњу ХЕ „Комарница”

Изградња ХЕ „Комарница“ предвиђена је на профилу Лонци, са лучно-бетонском браном висине 171 метар и котом нормалног успора 811 мнм. ХЕ ће имати инсталисану снагу од око 172 мегавата са очекиваном годишњом производњом до 213 гигават-сати електричне енергиjе, предвиђено је пројектом

Електропривреда Црне Горе добиће концесију за градњу хидроелектране на ријеци Комарници, чија је вриједност процијењена на око 246,53 милиона еура, пише у одлуци коју је донијело Министарство капиталних инвестиција.

Влада Црне Горе је 27. августа 2020. године усвојила концесиони акт за изградњу хидроелектране на Комарници, којим је предвиђено да се концесија за коришћење водотока додијели Електропривреди без објављивања јавног огласа, као акционарском друштву у ком држава има више од половине акција.

– Предмет концесије је коришћење природног богатства у државној имовини ради изградње, одржавања и коришћења енергетског објекта, односно ХЕ "Комарница" у циљу производње електричне енергије. Електропривреда је доставила понуду 11. новембра 2021. године. Комисија коју је МКИ образовала 4. фебруара ове године констатовала је да је ЕПЦГ доставила сву потребну документацију и утврдила да је понуђач подобан за учешће у даљем поступку – наводи се у одлуци.

Електропривреда jе још у септембру 2020. године тадашњем Министарству одрживог развоjа упутила захтjев за издавање урбанистичко-техничких услова (УТУ) за израду техничке документациjе за грађење хидроелектране Комарница.

Пројекат датира још из 1972. године

Пројекат изградње хидроелектране на овој ријеци предвиђа се од 1972. године, а изградња овог објекта, како су раније тврдили еколози, претвориће већи дио тока ријека Комарнице и Придворице у вјештачко jезеро коjе ће се протезати на читавих 14 километара у правцу кањона Невидио и чак 17 километара у правцу Шавника.

Тадашњим планом било је предвиђено превођење дијела вода из ње у ХЕ "Перућица" преко подземног канала, испод планине Војник у вјештачке акумулације Крупац и Слано у Никшићком пољу. Тада се процјењивало да би ХЕ "Перућица", "Пива", уз изградњу "Комарнице", чиниле три најрентабилнија извора струје на овим просторима.

У захтjеву су тада навели да ће се акумулациjа налазити на простору општина Шавник и Плужине, у оквиру катастарских парцела у границама обухвата детаљног просторног плана (ДПП) за простор вишенамjенске акумулациjе на риjеци Комарници, односно у катастарским општинама Дубровско, Дужи, Пошћење, Петњица, Мљетичак, Шавник, Мокро, Дуба, Горња Брезна, Доња Брезна и Баjово Поље.

– Изградња ХЕ "Комарница" предвиђена је на профилу Лонци на риjеци Комарници, са лучно-бетонском браном висине 171 метар и котом нормалног успора 811 мнм. ХЕ ће имати инсталисану снагу од око 172 мегавата (МW) са очекиваном годишњом производњом до 213 гигават-сати (GWh) електричне енергиjе – предвиђено је пројектом изградње ове хидроелектране.

Тадашња влада је тврдила да ће реализациjа проjекта ХЕ "Комарница" омогућити вишенамjенско коришћење хидроакумулациjе у сврху енергетског снабдиjевања, водоснабдиjевања, побољшање услова развоjа пољопривреде и туризма у окружењу, као и даљи развоj саобраћаjне и остале инфраструктуре, како би се доприниjело укупном привредном развоjу подручjа у контактноj зони хидроакумулациjе.

Крајем прошле године ЕПЦГ је на састанку са колегама из Електропривреде Србије најавила реализацију ове инвестиције, како би се постигла енергетска стабилност и безбједност региона.

У изградњи ове хидроелектране на територији Црне Горе, како је тада најављено, ЕПЦГ би учествовала са 51 одсто, док би ЕПС узела учешће са 49 одсто.Тада je најављено и да ЕПЦГ планира изградњу ХЕ "Крушево", као и да са Електропривредом Републике Српске (ЕРС) разговара о заjедничкоj изградњи ХЕ "Суторина"/Бока.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 04:31