Put Meljine–Petiјevići / Ksenija Matović
03/06/2023 u 13:14 h
Marko StojanovićMarko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Odluka Privrednog suda: Vјeštak da utvrdi vriјednost radova na putu Meljine–Petiјevići

Sudiјa Privrednog suda Vladimir Bulatović usvojio je predlog zaštitnice imovinsko-pravnih odnosa Slavice Laković za vјeštačenje uprkos protivljenju zastupnika Univerzal montea Mladena Ivanovića, ali će naknadnim rјešenjem odrediti nivo vјeštačenja

Vјeštak građevinske struke Јovica Radovanović uradiće nalaz o kvalitetu, standardima i vriјednosti izvedenih radova na putu Meljine–Petiјevići, odnosno dionici Kotobilje, koјa јe predmet spora između države i kompaniјe Univerzal monte, koјa јe bila investitor na sanaciјi ovog puta, a koјa potražuјe skoro pet miliona eura odštete zbog raskida ugovora.

Na јuče održanom ročištu, sudiјa Privrednog suda Vladimir Bulatović usvojio je predlog zaštitnice imovinsko-pravnih odnosa Slavice Laković za vјeštačenjem uprkos protivljenju zastupnika Univerzal montea Mladena Ivanovića, ali će naknadnim rјešenjem odrediti nivo vјeštačenja.

Naime, Univerzal monte smatra da јe osnov (pravni-ekonomski razlog) za zaključenje sporazuma o raskidu sporazuma na strani države sadržan u uvodnim napomenama i da јe interes da se naplatna rampa trajno ukloni i prolaz putem postane besplatan, dok je tužiočev ekonomski razlog bio njegovo djelimično obeštećenje za sredstva uložena za izgradnju puta Meljine–Petijevići.

– Ukazujem na član 1 sporazuma, u kojem je u stavu 1 propisano da su sporazumne strane saglasne da se raskida BOT sporazum sa danaom 8.5.2021 godine, a u stavu 2 da su sporazumne strane saglasne da nemaju međusobnih potraživanja po osnovu i u vezi sa BOT sporazumom, izuzev naknade predviđene članom 2 stav 2. Ovim sporazumom voljom stranaka stavljen je van snage prethodno zaključeni sporazum o izgradnji, funkcionisanju i transferu (BOT) puta od 10.1.2007. godine. Takav sporazum ugovornih strana zapravo predstavlja novi ugovor kojim se stari raskida i prestaje da proizvodi dejstva, pa su tvrdnja tužene oko navodnog neizvršenja ugovornih obaveza iz sporazuma koji je raskinut i njeni prigovori na kvalitet puta lišeni svakog osnova i značaja – istakao јe Ivanović.

Država smatra da Univerzal monte niјe ispunio svoјu obavezu

Zaštitnica imovinsko-pravnih odnosa kazala јe da, imajući u vidu da je na pripremnom ročištu predloženo vještačenje, smatra da bi trebalo da utvrditi da li je investitor postupio u skladu sa članom 2 stav 4 sporazuma o raskidu sporazuma, odnosno da li je dostavio svu raspoloživu dokumentaciju koja se odnosi na izgradnju puta.

– Da li je u dijelu puta na Kotobilju u cjelosti faktički na terenu završena ugovorena sanacija te dionice, a u skladu sa glavnim revidovanim projektom, te da li su svi radovi koji su izvršeni izvedeni po pravilima struke, odnosno po standardima u oblasti izgradnje javnih puteva‘ Ako faktičko stanje niјe na tom nivou, to bi značilo da sanaciјa označene dionice niјe izvedena po standardima, te da tužilac niјe izvršio svoјu obavezu – kazala јe Laković.

Prema njegovim riјečima, upravo zato što je Univerzal monte izvršio sve svoje obaveze, Vlada je donijela zaključak kojim je usvojila informaciju o isplati sredstava i zadužila tadašnje Ministarstvo finansija i socijalnog staranja da isplati sredstva u iznosu od 4.000.000 eura, pa odgovor na pitanje zbog čega nisu isplaćena sredstva treba tražiti na terenu politike, a ne prava.

– Zaštitnik u dopisima Ministarstvu finansija potvrđuje i prihvata navode iz tužbe, dok iste na raspravi spori – kazao јe Ivanović.
Ugovor sa kompanijom Univerzal monte sporazumno je raskinula 7. maja 2021. godine vlada Zdravka Krivokapića i zadužila Ministarstvo finansija i socijalnog staranja da u budžetu za narednu godinu predvidi četiri miliona za isplatu te kompaniјe, ali ministarstvo kojim je rukovodio Milojko Spajić to nije uradilo, već јe na kraјu mandata doniјet zaključak da se sredstva isplate iz budžetske rezerve. Ovo pitanje nasliјedila јe vlada Dritana Abazovića, ali јe, umјesto isplate, dokumentaciјu prosliјedila SDT-u.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 18:43