Ilustracija / - NET
08/02/2023 u 11:54 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Odluka u korist države u postupku Addiko Bank AG protiv Crne Gore

Postupak je počeo u septembru 2017. godine i činila su ga dva kruga pisanih podnesaka i saslušanja u Parizu, u decembru 2019. godine, nakon čega je Tribunal donio odluku u novembru 2021. godine, odbacujući sve tužbe protiv države i naloživši Addiko Bank AG da isplati većinu troškova Crne Gore

Odluka u korist države donesena je u postupku Addiko Bank AG protiv Crne Gore, a objavio je Međunarodni centar za rješavanje investicionih sporova (ICSID), potvrđeno je iz Ministarstva finansija.

- Naime, Addiko Bank AG pokrenula je arbitražni postupak protiv Crne Gore 2017. godine, na osnovu Ugovora o bilateralnom ulaganju između Republike Austrije i Bivše Republike Jugoslavije (čiji je Crna Gora sukcesor), navodeći da je Zakon o konverziji kredita u CHF denominiranih u kredite u eurima iz 2015. godine (sa izmjenama i dopunama od avgusta 2016. godine), predstavljao kršenje međunarodnih zakonskih obaveza od strane Crne Gore. Crna Gora je donijela Zakon o konverziji iz 2015. godine, kao rješenje velikih finansijskih poteškoća, u kojima su se našli građani Crne Gore, koji su bili suočeni sa naglim i neprihvatljivim uvećanjima  otplata po kreditima u švajcarskim francima, a nakon naglog rasta kursa švajcarskog franka u odnosu na euro u 2015. godini. U svakom slučaju, prigovor Addiko Bank AG je bio da su Vlada i zajmoprimci trebalo da preuzmu dio finansijskog rizika, koji proizilazi iz fluktuacija valuta i da je zakon nepravedno „projurio“ kroz parlamentarnu proceduru, bez propisnog razmatranja, navodi se u saopštenju.

Postupak je počeo u septembru 2017. godine i činila su ga dva kruga pisanih podnesaka i saslušanja u Parizu, u decembru 2019. godine, nakon čega je Tribunal donio odluku u novembru 2021. godine, odbacujući sve tužbe protiv države i naloživši Addiko Bank AG da isplati većinu troškova Crne Gore.

Tribunal je ocijenio da je Zakon o konverziji bio razuman i proporcionalan odgovor crnogorske države, sa ciljem ublažavanja finansijskih poteškoća, koje trpe zajmoprimci kredita u švajcarskim francima. Odluka predstavlja potpuno opravdanje postupanja Skupštine i Vlade Crne Gore u krizi „kredita u švajcarskim francima“.

- „Kriza kredita u švajcarskim francima“ podstakla je pravne postupke pred domaćim i međunarodnim sudovima i tribunalima širom regiona južne i istočne Evrope, uključujući arbitraže ICSID-a protiv Crne Gore, Hrvatske i Slovenije. Slučaj protiv Crne Gore je prva arbitraža ICSID-a koja je donijela zaključak i odlučila o stepenu poštovanja koje se državama daje u smislu međunarodnog prava, u odgovoru na situacije finansijske krize. Crnu Goru su predstavljali članovi Ministarstva finansija, Centralne banke, Ministarstva pravde i međunarodnog pravnog tima pod vođstvom Cherie Blair CBE KC i Catriona Paterson iz Omnia Strategy LLP. Ministarstvo finansija se zahvaljuje svim učesnicima ovog procesa, na posvećenosti u predstavljanju Crne Gore u ovom važnom slučaju, zaključuju iz Ministarstva.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. mart 2023 00:04